>
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Megkezdődött a fiatalok munkanélküliségéről szóló uniós fórum

Megkezdődött kedd délután Párizsban az európai fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelemről szóló uniós konferencia, amelyen 24 EU-ország állam- és kormányfője, munkaügyi minisztere, valamint a legfőbb európai intézmények vezetői egyeztetnek a kérdésről.

images

images

A francia elnöki hivatalban, az Elysée-palotában rendezett magas szintű találkozón Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

Francia-német közös kezdeményezésre először július 3-án Berlinben rendeztek hasonló jellegű, nagyszabású konferenciát a fiatalok munkahelyteremtése érdekében. A tagállamok a keddi találkozón kívánják értékelni az eddig meghozott intézkedések első eredményeit.

Az Európai Unió a közelmúltban több célirányos intézkedésről is döntött a közel 6 millió európai fiatal munkanélküli támogatására, egyebek mellett az úgynevezett ifjúsági garancia megvalósításáról. A januárban kezdődő, következő hétéves pénzügyi periódus első két évében az Európai Unió 6 milliárd eurót (1800 milliárd forintot) biztosít munkahelyteremtésre, 13 országban a munkanélküliségtől leginkább sújtott régiókban, ahol a fiatalok munkanélkülisége meghaladja a 25 százalékot.

Összességében az uniós országok az Európai Beruházási Bank (EIB) segítségével 2013 és 2015 között 40-45 milliárd eurót (12-13,5 ezer milliárd forintot) szánnak az érintett korosztály munkahelyteremtésére.

A munkanélküliség a 25 év alattiak körében átlagosan közel 24 százalékos az uniós országokban. A helyzet Németországban és Ausztriában a legjobb, ahol a fiataloknak 7,7, illetve 8,6 százaléka állástalan. A negatív rekordot Spanyolország és Görögország tartja, ott a 18 és 24 év közöttiek 56, illetve 61,5 százaléka keres munkát. Magyarországon 27 százalék körüli a munkanélküli fiatalok aránya.

A párizsi konferencián új intézkedések elindítását nem tervezik a tagállamok, elsősorban a politikai szándékukat kívánják megerősíteni annak érdekében, hogy a következő két évben konkrét eredmények szülessenek az ifjúsági munkanélküliség javulásában.

Francia diplomáciai források szerint valamennyi uniós ország elkötelezett abban, hogy javítson a 15-24 év közötti korosztálynak az Európai Bizottság álláspontja szerint "elfogadhatatlanul" alacsony foglalkoztatási és magas munkanélküliségi rátáján. Ennek megvalósításában azonban vannak nézeteltérések a tagállamok között: Berlin elsősorban mobilitási és új képzési programok elindításával strukturális reformokat sürget, Párizs viszont a fiatalok számára létrehozott államilag támogatott munkahelyekkel képzeli el a jobb foglalkoztatást.
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Agrárminiszter: újra vonzóvá kell tenni az agrárszakmákat!

Nagy István agrárminiszter az agrárszakképzés fontosságáról és a szakma jövőjéről beszélt Csongrádon. Teljes cikk

Ezek a cégek a munkahelyen biztosítják az influenzaoltást a dolgozóknak

A koronavírus-járvány második hullámában vagyunk, de közeleg az influenzaszezon is. Több vállalat is a helyszínen biztosítja az influenzaoltást... Teljes cikk

A szakszervezetek elfogadhatónak tartják a fővárosi újraindítási adót

A szakszervezetek szerint a jelenlegi helyzetben a legfontosabb a munkahelyek megmentése. Teljes cikk