Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Megkezdődött a fiatalok munkanélküliségéről szóló uniós fórum

Megkezdődött kedd délután Párizsban az európai fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelemről szóló uniós konferencia, amelyen 24 EU-ország állam- és kormányfője, munkaügyi minisztere, valamint a legfőbb európai intézmények vezetői egyeztetnek a kérdésről.

images

images

A francia elnöki hivatalban, az Elysée-palotában rendezett magas szintű találkozón Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

Francia-német közös kezdeményezésre először július 3-án Berlinben rendeztek hasonló jellegű, nagyszabású konferenciát a fiatalok munkahelyteremtése érdekében. A tagállamok a keddi találkozón kívánják értékelni az eddig meghozott intézkedések első eredményeit.

Az Európai Unió a közelmúltban több célirányos intézkedésről is döntött a közel 6 millió európai fiatal munkanélküli támogatására, egyebek mellett az úgynevezett ifjúsági garancia megvalósításáról. A januárban kezdődő, következő hétéves pénzügyi periódus első két évében az Európai Unió 6 milliárd eurót (1800 milliárd forintot) biztosít munkahelyteremtésre, 13 országban a munkanélküliségtől leginkább sújtott régiókban, ahol a fiatalok munkanélkülisége meghaladja a 25 százalékot.

Összességében az uniós országok az Európai Beruházási Bank (EIB) segítségével 2013 és 2015 között 40-45 milliárd eurót (12-13,5 ezer milliárd forintot) szánnak az érintett korosztály munkahelyteremtésére.

A munkanélküliség a 25 év alattiak körében átlagosan közel 24 százalékos az uniós országokban. A helyzet Németországban és Ausztriában a legjobb, ahol a fiataloknak 7,7, illetve 8,6 százaléka állástalan. A negatív rekordot Spanyolország és Görögország tartja, ott a 18 és 24 év közöttiek 56, illetve 61,5 százaléka keres munkát. Magyarországon 27 százalék körüli a munkanélküli fiatalok aránya.

A párizsi konferencián új intézkedések elindítását nem tervezik a tagállamok, elsősorban a politikai szándékukat kívánják megerősíteni annak érdekében, hogy a következő két évben konkrét eredmények szülessenek az ifjúsági munkanélküliség javulásában.

Francia diplomáciai források szerint valamennyi uniós ország elkötelezett abban, hogy javítson a 15-24 év közötti korosztálynak az Európai Bizottság álláspontja szerint "elfogadhatatlanul" alacsony foglalkoztatási és magas munkanélküliségi rátáján. Ennek megvalósításában azonban vannak nézeteltérések a tagállamok között: Berlin elsősorban mobilitási és új képzési programok elindításával strukturális reformokat sürget, Párizs viszont a fiatalok számára létrehozott államilag támogatott munkahelyekkel képzeli el a jobb foglalkoztatást.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a... Teljes cikk

Csökkenés helyett tovább nőtt a munkanélküliség Oroszországban

Oroszországban az elemzők által várt csökkenés helyett augusztusban 6,4 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Teljes cikk

Mától az állomásokon, megállókban is kötelező maszkot viselni

A MÁV-Start és a Volánbusz szeptember 21-én hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot: azt már nem csak a közösségi közlekedési... Teljes cikk