Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Melyek Fejér megye legnagyobb vállalkozásai?

Fejér megye száz legnagyobb nettó árbevételét produkáló vállalkozása adja az összes megyei nettó árbevétel háromnegyedét a 2013-as társasági adóbevallások szerint - ismertette Umenhoffer Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága főigazgatója egy gazdasági fórumon.

images

images

Umenhoffer Ferenc elmondta, hogy a top 100-as listán található cégek közé 2,2 milliárd forint nettó árbevétellel lehetett bekerülni. Rámutatott, hogy ezek a vállalkozások a megyei exportbevétel közel 95 százalékát adják, és a munkavállalók több mint felét foglalkoztatják.

Jelezte, hogy Fejér megyében tavalyelőtthöz képest 2013-ban négy százalékkal csökkent az értékesítés nettó árbevétele, a száz legnagyobb árbevétellel rendelkező vállalkozásoké pedig 5,7 százalékkal. Ugyanakkor a cégek adózás előtti eredménye 5 százalékkal nőtt 2012-höz képest, a TOP 100-é viszont csökkent 2,8 százalékkal.

A főigazgató kiemelte: Fejér megyében pozitív változások láthatóak az idei évben. 2014 októberéig a nettó adóbevétel több mint 12 százalékkal haladta meg az előző évit, és minden adónemben növekedés tapasztalható.

A konferencia keretében bemutatott, a Pannon Lapok Társasága, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV, illetve a KSH közreműködésében összeállított TOP 100+100 - Fejér megyei gazdasági értéktár 2013. című kiadvány szerint a megye legnagyobb nettó árbevételét a Spar Magyarország Kft. érte el 384,6 milliárd forinttal. A megyében első alkalommal megjelentetett lista második helyén az ISD Dunaferr Zrt. (271,5 milliárd forint), harmadik helyén pedig a Hankook Tire Magyarország Kft. (165,6 milliárd forint) áll.

Az alkalmazottak számát tekintve szintén a Spar áll az élen 14 157 fővel, megelőzve az ISD Dunaferrt (4536 fő) és a Denso Gyártó Magyarország Kft.-t (3638 fő).

Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta: a számok azt mutatják, hogy Fejér megye és benne Székesfehérvár a magyar gazdaság egyik motorja. Megjegyezte, hogy a város mintegy 30 milliárd forint főösszegű költségvetésének fele saját bevétel, amely szinte teljes egészében megegyezik az iparűzési adóbevétellel. Ezért létkérdés a város számára, hogy a helyben működő cégek minél sikeresebbek legyenek - szögezte le.

Cser-Palkovics András a jelenlegi legnagyobb problémának a munkaerőhiányt nevezte, amelynek megoldására lehetőséget teremt a szakképzés és a műszaki felsőoktatás erősítése, valamint a tervezett lakásépítési program, amely a munkaerő letelepítését szolgálná a megyeszékhelyen.

Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megerősítette: Fejér megye alkalmas arra, hogy a migrációs folyamatokban befogadó térség legyen, és a Kárpát-medencében élő, határon túli magyarokat, valamint a külföldön dolgozó magyarokat letelepítse. Ehhez szerinte a munkaerővonzó képességet jelentősen növelő lakások építése elengedhetetlen.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ötmilliárd forintos pályázat indul élelmiszeripari cégeknek

Az érintett cégek modern gépeket vásárolhatnak, bővíthetik telephelyüket és képezhetik munkavállalóikat. Teljes cikk

A munkaerőpiacon és az oktatásban szenvedi meg a járványt a Z generáció

A fiatal generáció munkaerő-piaci és tanulmányi esélyeit is veszélyezteti a járványhelyzet az InfoRádiónak nyilatkozó ifjúsági és generációs szakértő szerint. Teljes cikk

Érdemes már az első bérszámfejtés előtt nyilatkozni az adókedvezményekről

Egyre többen veszik igénybe már év elejétől a nekik járó adókedvezményeket - mondta el Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Teljes cikk