Megjelent: 8 éve

Mendrey: Az országos sztrájk is elképzelhető

images

A közleményben azt írták: az október 17-ére szóló meghívást a PSZ, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetnek, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének, a Keresztény Pedagógusok Szakszervezetének, valamint a PDSZ, telefonértesítést követően, kedden postázták.

Rögtön tiltakoztak

Több pedagógus szakszervezet tiltakozott azt követően, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken bejelentette: a kormány a jövő évi hiánycél eléréséhez, a 397 milliárd forintos egyenlegjavító program egyik elemeként a pedagógusok bérének emelését jövő szeptemberről 2014 januárjára halasztja. A PDSZ még aznap, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet pedig kedden elfogadhatatlannak nevezte a költségvetési egyenlegjavító program pedagógusokat sújtó intézkedését. A PSZ pedig október 8-án jelentette be, hogy sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezik; a szakszervezet elnöke korábbi közlésük szerint ezen a héten egyeztet a kérdésben a PDSZ elnökével, és tárgyalnak a közoktatás többi ágazati szakszervezetével is.

Az elnök Mendrey László szerint ilyen helyzetben egyetlen napot sem lehet késlekedni. A tömörülés vezetője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta: a pedagógusok is sztrájkolhatnak, mert a törvény szerint nem tartoznak azok közé, akiknek minimális szolgáltatást kell nyújtaniuk. Mendrey László szerint az egy, vagy kétórás sztrájknak nincsen értelme, és ha sikerül az összes érintett szakszervezetet bevonniuk, akkor elérhetik, hogy országos legyen a munkabeszüntetés. Elmondta: ha nincs pénz a költségvetésben, akkor várni kell az intézmények állami fennhatóság alá adásával. Mendrey szerint, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor a szakszervezetek eldöntik, milyen további lépéseket tesznek.

MTI/atv.hu/edupress.hu


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter