Megjelent: 8 éve

Mennyire eredményes a "segély helyett munkát" elv?

31 ezren lettek közmunkások októberben

2011 októberében a Belügyminisztérium által finanszírozott közfoglalkoztatásba összesen 11 531 fő lépett be, így ebben a formában július elseje óta 15 578 fővel bővült a közmunkások létszáma - tudta meg a Menedzsment Fórum. Ennél többel növekedett a Nemzetgazdasági Minisztérium által finanszírozottak létszáma, hiszen az elmúlt hónappal bezárólag idén már összesen 249 622-en dolgoztak ebben a foglalkoztatási formában. Ez 19 981-gyel több, mint ahányan a szeptemberi adatok szerint léptek a közfoglalkoztatás rendszerébe. Összesen a két minisztérium október végéig 256 200 közmunkás foglalkoztatását finanszírozta, ami szeptemberhez képest 31 512 fővel több. Az összes új belépő 31 százalékát Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye adta, de kiemelkedik az új belépők számát tekintve az észak-magyarországi régió is, ahol 63 030 fő kezdett el közmunkásként dolgozni. Ha havi szinten vizsgáljuk meg az adatokat, kiderül, hogy egy hónap alatt a rövid távú foglalkoztatásba 14 631 új belépő volt, míg a hosszú időtartamú közmunka esetében 5122 fővel bővült a létszám október hónapban.

A legnagyobb létszámot foglalkoztató program a Szabolcs megyei területhez kapcsolódik: itt összesen 3878 közmunkás dolgozik a kistérségi startmunka mintaprogram keretén belül. Októberi dátummal hasonló indult még az Enyingi kistérségben, a Bácsalmási és Jánoshalmai kistérségben, a Békési és Szarvasi ksitérségben, valamint Heves, Baranya, Somogy, Tolna és Nógrád megyében is - írja a Menedzsment Fórum.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára a napokban egy sajtótájékoztatón elmondta, a közfoglalkoztatás kiterjesztése a jövőben elsősorban azokban a térségekben várható, ahol kevéssé vagy egyáltalán nincs jelen a versenyszféra, hiszen annak elsődleges támogatása nem lehet kérdéses. Az államtitkár hozzátette, jövőre a "segély helyett munkát adni" elv alapján mintegy 200 ezer embert kívánnak foglalkoztatni a napi 4 óra helyett hat vagy nyolc órában féléves időtartamra. Erre a célra 2012-ben 132 milliárd forint áll rendelkezésre, az idei 64 milliárddal szemben.

Akad, aki nem kér belőle

A Magyar Nemzet információi szerint viszont több ezren utasították vissza a felkínált közmunkát például Debrecenben. A közmunkásokkal foglalkozó önkormányzati cég vezetője, Pethe Tamás azt mondja: változatos indokokkal utasítják el a felkínált közmunkát. Van, aki azért nem vállalja, mert akkor elveszítené a feketén keresett pénzét. Idén mintegy ötezer embert közvetített ki ebben a formában a munkaügyi központ, akik közül körülbelül 1800-an mentek el dolgozni. A januártól érvényes szabályok szerint, aki visszautasítja a lehetőséget, az nem jogosult segélyre.

Újabb programok

A kormány a napokban döntött arról, hogy az Új Széchenyi-tervben támogatja a Mosoni-Duna és a Szigetköz fejlesztési nagyprojektjeit - jelentette be Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára Győrben. A beruházások a vízrendszer vízminőségi és - mennyiségi állapotának javítását, az ökológiai körülmények helyreállítását, valamint a vizes élőhelyek rekonstrukcióját teszik lehetővé - tudta meg a Napi Gazdaság.

Molnár Ágnes kiemelte: a fejlesztések a közmunkások tervezett bevonásával kapcsolódnak a Start munkaprogramhoz, amely újabb munkahelyeket, újabb lehetőségeket jelent a helyi lakosok számára. A projekt nyomán hatékonyabbá válik az árvízi védekezés feltételrendszere, és hosszú távon a kedvezőtlen feliszapolódási folyamat is visszaszoríthatóvá válik. A döntés 22 települést és közel 200 ezer főt érint, a rehabilitáció révén tisztábbá válik a környezet, és javul a térség lakosságának életminősége.

Hogy lehet kitörni a szegénységből?

A "szegények bankja" néven ismert Kiútprogram Közhasznú Nonprofit Zrt. mélyszegénységben élő embereknek, elsősorban romáknak, segít mikrohitelekkel a Raiffeisen Bankon keresztül. Molnár György, a cég igazgatóságának tagja, egyben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közgazdaságtudományi Intézetének (KTI) főmunkatársa a Világgazdaságnak elmondta, a kísérleti program keretében 200 hitelt tudnak kihelyezni, ha minden a terv szerint alakul.

Molnár György a lapnak adott interjújában kifejtette, a közmunkából nyomorszinten lehet megélni, de egy biztos pénz. Az ő ügyfeleik azok, akik ebből ki akarnak törni. "A közmunka semmin nem változtat, az csak arra elegendő, hogy nem hal éhen az ember. Azoknak az embereknek, akik ki akarnak törni a mélyszegénységből, jelenleg Magyarországon nagyon kevés esély kínálkozik a Kiútprogramon kívül."

Menedzsment Fórum/Magyar Nemzet/Világgazdaság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter