Megjelent: 9 éve

Mennyit keres egy magyar katona?

A katonai pálya iránt elhivatottságot érzők elsőként Magyar Honvédség (MH) toborzóirodáiban érdeklődhetnek a részletekről. Ha az első elbeszélgetés után is megmarad a motiváció, a pályázók előbb regisztrálnak, majd jelentkezési lapot töltenek ki. Ezt követően pszichikai, fizikai és egészségügyi alkalmassági vizsgálaton vesznek majd részt a leendő katonák. A kötelező feladat többek közt 3,2 km futás, meghatározott időre - huszonéveseknél 15-20 perc az átlagos szintidő - de meghatározott számú fekvőtámaszt és felülést is el kell tudniuk végezni 2 perc alatt.


Közel 5 ezer érdeklődő - 800 fő ért célbaA legtöbb katonának jelentkező egyébként jellemzően ezeken a megmérettetéseken "vérzik el.". És íme néhány számadat: "2011-ben mintegy 4800-an keresték fel érdeklődőként a MH toborzóirodáit - ám ténylegesen csak 1170 fő, a jelentkezők közel 40 százaléka adta le jelentkezési lapját is. Köztük 80-an voltak a nők. Az MH a toborzási követelmények teljesítése után végül 837 fővel: 792 férfival és 45 nővel kötött szerződést"- összesíti a toborzás számszaki részét Kálmán László, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának alezredese. A jelentkezők testfelépítése, külső megjelenése mindenesetre gyakran megtévesztő - a katonalét egyáltalán nem a daliás külsőn és a testépítőket megszégyenítő izomzaton múlik. "Gyakran találkozunk azzal, hogy egy látszólag kevésbé alkalmas jelentkező a fizikai alkalmassági vizsgálaton nyújtott teljesítménye alapján lényegesen jobb állóképességgel rendelkezik, mint egy külsőre mutatós, aki viszont nem hozza az elvárt szintet"- oszlatja el az előítéleteket Szabó József ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség (HVK SZCSF) Toborzó és Humánszolgálati Osztály osztályvezetője.


Menekülés a munkanélküliség elől?A szerződéses katonának jelentkezés motivációi még mindig elég vegyesek. Rengetegen a hazafiasság, a bátorság, a kaland, az izgalmas fordulatokban gazdag külszolgálatok és a társadalom számára végzett hasznos tevékenységek miatt jelentkeznek. A folyamatból a média szerepe is kihagyhatatlan. "Megfigyeltük, hogyha egy adott időszakban rendszeresek a médiamegjelenéseink, mindig látványosan nő a társadalomban az egyenruhások tisztelete és érzékelhetően megugrik a katonai szolgálat iránt érdeklődők száma is"- magyarázza Kálmán László alezredes.

Számít az is, hogy nem kötelező katonának lenni. "Az emberek a tapasztalatok szerint sokkal szívesebben vesznek részt olyan dolgokban, amelyek nem kötelezőek. Amióta nincs kötelező érvényű sorkatonai szolgálat és önként lehet még szerződéses katonának is jelentkezni, azóta egyre nagyobb tért hódít a military-életérzés - még a hölgyek körében is"- magyarázza Szabó József ezredes. Mindemellett egyre elterjedtebb jelenség a munkanélküliségre is a katonaságnál keresni a megoldást. "Sokakat a biztos munkahely, a szerény, de stabil, kiszámítható egzisztencia vonz a katonai pályára: ezekben az állami hátterű pozíciókban ugyanis nincs szürke, vagy feketemunka, nincs trükközés a járulékokkal"- mondja Szabó József.


Mennyit keresnek?A honvédségi bérstruktúra és a katonai életpályamodell éppen folyamatban lévő átalakítása miatt az MH egyelőre nem kívánt tájékoztatást nyújtani a hivatásos katonák jövedelméről. Annyit kiderítettünk, a szerződéses katonák fizetsége illetményből, pótlékokból áll össze. A havi alapilletmény 106 ezer forint, őrvezetőként 117 ezer, tizedesként 119 ezer, szakaszvezetőként 130 ezer, míg őrmesterként bruttó 142 ezer forint forint. Amennyiben az átlagosnál nagyobb igénybevétellel és nehezebb körülmények között teljesítenek szolgálatot, úgy jogosultak például nyelvi, készültségi, búvári vagy gyakorlati pótlékra. A sok pénz a külföldi kiküldetésekben van. Igaz, a pénzzel arányosan a veszély is növekszik. Egy Afganisztánban szolgálatot teljesító magyar szakaszvezető nettó 600 ezer forintot keres, tiszti beosztásban pedig már közel 800 ezret.


Mi a helyzet más országban?Az USA-ban például középiskolai végzettséggel a tarsolyban és 1-2 év tapasztalattal bruttó 36 ezer dollárt (8 millió forint) keresnek a szerződéses katonák évente. Legalább főiskolai végzettséggel és húsz éves tapasztalattal már évi bruttó 112 ezer dollárról (25 millió forint) beszélhetünk. Norvégiában főiskolai végzettséggel és 1 év munkatapasztalattal bruttó 200 ezer norvég korona (7,6 millió forint), míg Luxemburgban ugyancsak diplomásként bruttó 35 ezer eurót (nettó 20 ezer eurót) kapnak a szerződéses katonák évente. A külföldi kiküldetés - különösen ha veszélyes helyre szól - itt is sokkal több pénzt ér.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter