Megjelent: 8 éve

MEOSZ: ne számítsák be a segélyplafonba az ápolási díjat

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) arra szólítja fel a kormányt, ne csökkentse tovább a fogyatékos emberek ellátásait azzal, hogy a tervezett segélyplafonba beleszámítja az ápolási díjat.

A szövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, felháborítónak tartja, hogy a kormány a segélyezetteket, köztük az ápolási díjban részesülőket munkakerülőknek állítja be, akiket az ellátás csökkentésével kell megrendszabályozni. "Az ápolási díjban részesülők lennének a legboldogabbak, ha dolgozhatnának, mert ez azt jelentené, hogy szeretteik egészségesek és nem szorulnak gondozásra, de sajnos ez nem így van" - fogalmaz az érdekvédő szervezet.

Mint emlékeztetnek: ápolási díj alanyi jogon azoknak jár, akik tartósan beteg 18 év alatti vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójuk otthoni ápolását végzik. Ők alapesetben 29500 forintot kapnak havonta, de ha a gondozott családtag nem képes önállóan étkezni, tisztálkodni, öltözködni vagy a lakásban közlekedni, azaz fokozott ápolást igényel, akkor 38350 forint jár a gondozásáért. A MEOSZ szerint az ilyen élethelyzeteket nem önként, és főként nem munkaelkerülés céljából választják a családok, arról nem beszélve, hogy egy súlyosan fogyatékos ember ápolása nehéz, embert próbáló feladat, ami sokszor 24 órás szolgálatot jelent.

"Matolcsy György pénteken ismertette a kormány legújabb megszorító csomagját, amely a szociális ellátások területén egy újabb segélyplafont vezetne be azzal a céllal, hogy "munkára ösztönözzön" és nem mellékesen 8-10 milliárdot spóroljon jövőre. Mivel az aktív korúaknak járó két legfőbb szociális ellátás már most is maximálva van, okkal feltételezhető, hogy a kormánynak a megmaradt ellátásokra, köztük az ápolási díjra fáj a foga. Az ápolási díjban részesülők családjai most is a legszegényebbek közé tartoznak, további elvonásokat nem tudnának elviselni" - fogalmaz közleményében a MEOSZ, amelynek elnöksége pénteken rendkívüli ülést tartott a segélyplafon miatt.

Mint írják, a testület felszólítja a kormányt, hogy állítsa le a fogyatékos emberek ellen irányuló intézkedéseit és ne csökkentse tovább se a fogyatékos, se a megváltozott munkaképességű emberek ellátásait.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter