Megjelent: 10 éve

MFB kommandó 42 menedzsmentben

A Magyar Fejlesztési Bank a hozzá került 44 cég közül 42-ben menedzsmentcserét hajtott végre - cikkezte a Világgazdaság.

Minden eddiginél nagyobb feladatot és felelősséget kapott a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. június 17-én hivatalba lépett új vezetése. A bank a vagyontörvény módosításának köszönhetően 44 állami tulajdonú vállalat felett gyakorolja a tulajdonosi jogokat, közülük 42 a közvetlen, 2 a közvetett irányítása alatt áll. A 44 cég közül 42-nél nem egészen egy hónap leforgása alatt menedzsmentcserét hajtottak végre.

Az egyes sajtóorgánumok által "MFB-kommandónak" nevezett folyamat során "megszállták" az épületeket, a munkatársaknak megtiltották az érintkezést a külvilággal, a vezetőket pedig azonnal felfüggesztették, illetve kinevezték az újakat, akik nyomban munkába is álltak.

Nem egy cégnél a titkárnő értesítette telefonon az éppen szabadságon lévő főnökét arról, hogy elbocsátották, és jöjjön be összepakolni; volt, ahol magyarországi befektetést fontolgató multinacionális cég képviselőjével korábban megbeszélt tárgyalásra sem engedték el a szakembereket; megint másutt az elküldésre szánt vezetőkkel csak jogászok útján álltak szóba a távozás feltételeinek tisztázására.

Az MFB sajtóosztálya cáfolta ezeket az értesüléseket, szerintük csupán átadás-átvétel és átvilágítás zajlott.

Idáig három hullámban zajlott le az akció, az első július 2-án (nyolc cégnél), a második egy héttel később (11 cégnél), a harmadik július 14-én (25 cégnél). Nem derült ki, hogy az átvilágítás során találtak-e bármilyen olyan szabálytalanságot, amely indokolta volna a drasztikus lépéseket, de ígérik, hamarosan nyilvánosságra hozzák az összegyűjtött tapasztalatokat. Nyiri János sajtófőnök szerint a tulajdonosi joggyakorlás alatt álló összes cégnél a jól körülírható, világosan tisztázott felelősségek rendszerét fogják kialakítani; a korábbi maszatos szisztémákat felszámolják.

Nem tudták megmondani az eddig elbocsátott és a még ezután elbocsátandó emberek számát sem. Mint jelezték, erre nincsen tervszám; de a koncepció az, hogy a fölösleges, tisztázhatatlan munkakörű illetve a hibákat elkövetett emberektől megváljon a menedzsment.

Világgazdaság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter