Mi mit jelent egy álláshirdetésben"/>
Megjelent: 13 éve

Mi mit jelent egy álláshirdetésben

Nap mint nap találkozhatunk olyan esetekkel, amikor a valóságot megszépítve speciálisan kreált szóösszetételekkel írnak körül amúgy nem feltétlen kellemes dolgokat. Különösen igaz ez az álláshirdetéseknél.

images

Ha belelapozunk egy újság álláshirdető rovatába, vagy felkeresünk egy ilyen jellegű weboldalt, a hirdetések nagy részében olyan frázisokkal fogunk találkozni, mint az "ehhez a munkához elengedhetetlen a magas szintű kommunikációs készség, és a nehéz körülmények között való hatékony teljesítés képessége" vagy éppen az "ön szerepköre az ügyfelek elkötelezettségének növelésének stratégiai fejlesztésében fog szerepet játszani..."

De vajon mit jelentenek ezek a mondatok? Ön mennyire tud a sorok között olvasni? Az alábbiakban a leggyakoribb klisék "megfejtéseit" közöljük.

Nehéz körülmények
Leginkább a kihívásokkal teli és a gyors munkavégzést jelenti. Az ilyen állásnál fel kell készülnünk a rengeteg különböző típusú feladatra és a szűk határidőkre. Elvárják a rugalmasságot és az utasítások gyors végrehajtását, de ugyanakkor azt is, hogy mi magunk is képesek legyünk új ötleteket kiagyalni. Könnyen összezavarodhatunk egy ilyen munkahelyen, de aki kedveli a pörgős stílust, annak kiváló lehetőséget nyújthat.

Dinamikus
Ez talán a legtöbbet használt kifejezés az álláshirdetésekben. Alapvetően a vállalatok nyitott és proaktív embereket keresnek, akik képesek intelligens kérdéseket feltenni és ezek által új gondolatokat ébreszteni. Ha erre alkalmasnak érezzük magunkat, mindenképp ellenőrizzük le, hogy a hirdető cég mennyire dinamikus, mert egy tengődő vállalati kultúra a legrosszabb környezet lenne számunkra.

Gyorsan fejlődő vállalat
A valóban gyorsan fejlődő vállalatok ritkán hirdetik így magukat, mert nincs rá szükségük, többnyire csak a kisebbségi komplexusban szenvedő cégek írják ezt magukról.

Rugalmas munkaidő
Heti 55 óra munka, 40 óra fizetésért.

Piacvezető
Rengeteg vállalat hirdeti magát piacvezetőként, ami sok esetben természetesen igaz is lehet, ám ez általában a klasszikus nagyotmondás esete, hiszen úgyis minden attól függ, miként definiáljuk a kifejezést. Feltétlenül járjunk utána a cégnek, és ne csak a saját honlapjáról informálódjunk, hanem független forrásból is.

Problémamegoldó képesség szükséges
Megvan rá az esély, hogy teljes káosz uralkodik a vállalaton belül.

Önállóság
Átlátja, mire van szükség és meg is tudja tenni a szükséges lépéseket utasítások nélkül is? A munkáltató ilyen embert keres. Nagy felelősséggel jár, hiszen sokszor egy teljes projektet önálló elvégzését bízzák az emberre, de ha fel vagyunk készülve a mély vízbe dobásra, nekünk való munkahely lehet.

Széles körű tapasztalat
Rendkívül homályos megfogalmazás, sok mindent jelenthet, de nem kell megijedni, általában nem várnak el egymástól teljesen különböző képességeket. Könnyen lehet, hogy épp több ember is otthagyta az adott céget és az ő munkájuk pótlására van szükség.

A legfontosabb tehát az, hogy ne foglalkozzunk a klisékkel és a jól hangzó jelzőkkel, csak és kizárólag a felajánlott munkakörrel. Azzal, hogy mit vár el a vállalat, és hogy erre képesek vagyunk-e. Ha valami mégsem világos előttünk, kapcsolatba kell lépni a céggel, lehetőleg a HR-részleggel. De akár az állásinterjún is nyugodtan rákérdezhetünk a hirdetésben lévő előttünk nem teljesen világos részletekre.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter