Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Miért mondott le az ombudsman-helyettes?

Fülöp Sándor ismertetése szerint nem személyes vagy politikai okok, hanem a munkájához szükséges feltételek hiánya miatt mondott le az ombudsman-helyettesi posztról.

Az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékekért felelős volt helyettese az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának keddi budapesti ülésén elmondta, hogy az alaptörvénybe bekerültek a jövő nemzedékek érdekeit védő rendelkezések, az egészséges környezethez való jog, de ezek érvényesítéséhez hiányoznak az eszközök.

A szeptember 1-jei hatállyal lemondott ombudsman-helyettes szerint az országgyűlési biztosokról szóló törvény szembemegy az alaptörvénnyel abban, hogy nem biztosít a jövő nemzedékek érdekvédelmének megfelelő hatásköröket, illetve intézményi hátteret.

Mint fogalmazott, jelezni kívánta azt az ellentmondást, hogy van egy alkotmányos rendelkezés, amelynek végrehajtásához hiányoznak az eszközök.

Az Alkotmánybíróság többször kimondta, hogy az egészséges környezethez való alapjog védelmében nem megengedett a visszalépés, és ez az intézményes védelemre is érvényes - hangsúlyozta Fülöp Sándor.

Jávor Benedek (LMP), a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke az ülés után az MTI-nek elmondta: az ombudsmani rendszer átalakításakor már elhangzottak a Fülöp Sándor által is kifogásolt pontok. Az LMP-s politikus szerint Fülöp Sándor lemondása azt bizonyítja, hogy a korábbi kritikák megalapozottak voltak.

Jávor Benedek úgy fogalmazott: várják, hogy talál-e a parlamenti többség, illetve az alapvető jogok biztosa elismert, tapasztalt szakembert erre a posztra. Ha igen, az ügy érdekében támogatni fogják. Azok a körülmények azonban, amelyek miatt Fülöp Sándor lemondott, továbbra is fennállnak. Nincs szó az intézmény újragondolásáról és olyan jogosultságok megadásáról, amelyek lehetővé tennék az érdemi munkát - közölte a bizottság elnöke.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk