Megjelent: 5 éve

Minden negyedik kereskedő trükközik

Minden negyedik kereskedő illetve szolgáltató megpróbált trükközni valahogy – derült ki a NAV nyári ellenőrzéseinek mérlegéből. A nyári csúcsszezon másfél hónapja alatt a korábbról ismert hiányosságokkal találkoztak a revizorok: gyakran nem adtak nyugtát a kereskedők, baj volt a pénztárgépekkel, illetve feketén alkalmaztak munkásokat.

A nyári rendezvényeken, strandokon, éttermekben és a jó időben csúcsforgalmat bonyolító szolgáltatóknál nemcsak napközben, hanem akár éjjel is felbukkantak a NAV munkatársai. Több mint 14 ezer ellenőrzést végeztek. De nem csak ezeken a helyeken bukkantak fel a NAV-ellenőrök: az interneten hirdetőket is ellenőrizték. Így találkoztak adószám nélküli kozmetikum-kereskedővel vagy éppen kontár taxissal.

Kizárólag a számla- és nyugtaadást csaknem tízezerszer ellenőrizte a NAV, és ezekből az esetekből minden negyedikben bizonylat nélkül maradt a vásárló. Ötvennél több üzletet kellett bezárni és volt olyan vállalkozó, akinek a sorozatos mulasztás miatt két hónapra le kellett húznia a rolót.

Körülbelül kétezer vállalkozásnál ellenőrizték, szabályosan alkalmazzák-e a dolgozókat, és szinte minden alkalommal fény derült kisebb-nagyobb mulasztásokra. A legtöbb jogsértés az alkalmi munkások bejelentésénél volt.

A 430 millió forintot is meghaladhatja a bírságok összege, amiből a legnagyobb részt, csaknem 300 millió forintot a nyugta nélküli árusítás miatt kellett kiszabni. Körülbelül 95 millió forint volt a bírság feketefoglalkoztatás miatt.

hvg.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter