Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 hónapja

BGF-esek az álláspiacon: mi lett velük?

A vállalatok 88 százaléka foglalkoztat frissdiplomást, 66 százalékuk 1-3 pályakezdő munkavállalót. A fiatal szakemberektől elsősorban magas szintű szakmai ismereteket és magabiztos nyelvtudást várnak el – többek között ez derül ki a Budapesti Gazdasági Főiskola 200 vállalkozás részvételével végzett kutatásából.

Nem elég az elméleti tudás


A cégek a szükséges készségek közül az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazását (11,6 százalék) és a folyamatos tanulásra való képességet (11,2) emelték ki első helyen. Az önálló munkavégzésre való képességet a munkáltatók 4 százaléka, az együttműködési képességet 3,5 százalékuk tartja szükségesnek a napi munkavégzés során. A legkevesebben, alig 2 százaléknyian várnak a pályakezdőktől rugalmasságot, míg a szervező és irányító képességet egyetlen munkavállaló sem tartotta fontosnak.


Problémamegoldás az elsők között


A felmérés szerint a munkáltatók a fiatal munkavállalók személyes tulajdonságaik közül elsősorban a feladatok pontos megértésére (70%) és a probléma megoldására (60%) való képességet értékelik a leginkább. Az üzleti életben kiemelten fontosnak tartják a munkavállalók az etikus magatartást és az ügyfélorientált szemléletet.


Hasznos a szakmai gyakorlat


A szakmai gyakorlatot nagy mértékben támogatták a megkérdezett munkaadók, visszajelzéseik szerint mind a pályakezdő fiatalok, mind a vállalatok számára előnnyel jár a gyakorlati képzés. A válaszadók kétharmada hasznosnak tartja, hogy a hallgatók tanulmányaikkal párhuzamosan dolgozzanak, még akkor is, ha a munkavégzés nem kapcsolódik szorosan a tanulmányaikhoz.


Tízből hat cégnél előny a BGF-es diploma


A felmérés szerint a cégek 53 százalékánál jelent előnyt a BGF által kiállított oklevél, további 8 százalékuk pedig kifejezetten pozitívan értékeli munkaerő-felvételkor a BGF-es diplomát. Csupán a megkérdezett vállalatok 39%-a vélekedett úgy, hogy nem jelent külön előnyt felvételkor a BGF-es végzettség.


2011. február 15.

Follow hrportal_hu on Twitter