Megjelent: 1 éve

Hódítanak a nők a német álláspiacon

Németországban gyors ütemben növekedett a munkaerőpiacra belépő nők aránya az utóbbi években, ugyanakkor a nők továbbra is rosszabbul keresnek, mint a férfiak, és a vezető pozíciókban változatlanul nagy a férfi túlsúly egy Berlinben bemutatott friss felmérés alapján, amely szerint leginkább a gyermekellátó intézményrendszer fejlesztésével lehet támogatni a nők foglalkoztatottságának növekedését.

A dolgozó nők aránya 2000 és 2011 között 63 százalékról 72 százalékra emelkedett Németországban a munkaképes korúak - a 16 és 64 év közöttiek - körében. A nők foglalkoztatottsága így jóval meghaladta a 65 százalékos uniós átlagot és megközelítette az élen járó skandináv államokat, amelyek közül Svédországban a legnagyobb, 78 százalékos a munkaviszonyban álló nők aránya.


Sok a részmunkaidős, nem kényszerből


Az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) kutatóintézet felmérése szerint mindenekelőtt a részmunkaidőben dolgozó nők száma emelkedett. A vizsgált időszak első felében az volt a jellemző, hogy a nők kényszerből vállalnak részmunkaidős állást, 2006 óta viszont egyre inkább azért választják ezt a típusú foglalkoztatás, mert a részmunkaidős beosztás felel meg leginkább a munkavállalói igényeknek. 2011-ben már csupán 14 százalék volt azoknak a részmunkaidőben foglalkoztatott nőknek az aránya, akik teljes állást vállaltak volna, de nem találtak.


25 százalékkal kevesebbet keresnek


A nők átlagos bruttó órabére 25 százalékkal marad el a férfiakétól, de a különbség nem csak a nemre vezethető vissza. Befolyásolja a fizetést egyebek között a cégnél eltöltött idő, a munkatapasztalat, vagy éppen a vállalat mérete és működési területe. Mindezeket a tényezőket kiszűrve a két nem közötti különbség 11 százalék a fizetésekben - mutatta ki az IW.


Meghatározza a gyes hossza a bérhátrányt


A felmérés szerint minél kevesebb időt hagy ki a női munkavállaló gyerekvállalás miatt, annál kevésbé marad el a fizetése az azonos beosztásban dolgozó férfiakétól. Összesen legfeljebb 18 hónapos távollét esetén a különbség már csak 2 százalék - mondta Michael Hüther, az intézet igazgatója. Ezért is kulcskérés a bölcsődei, óvodai hálózat kiépítése - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az intézményrendszer fejlesztésével a nők karrieresélyeit is lehet javítani.


Még csak minden harmadik vezető hölgy


A vezető pozíciókban is emelkedik a nők aránya, de még mindig csak nagyjából 30 százalékos. A vezetőket pedig gyakran a szervezeten belül választják ki, és a nők érvényesülési esélyeit csökkenti a részmunkaidős foglalkoztatás, vagy a pályafutás megszakítása túlságosan hosszú szülési szabadsággal. A politikának ezért a női kvóta törvénybe foglalása helyett inkább a gyermekellátó rendszer fejlesztetésére kell koncentrálni, hogy minél több nő vállalhasson teljes munkaidős állást és minél kevésbé szoruljanak ki a munkaerőpiacról a család miatt - mondta Michael Hüther (MTI).


2013. Január 16.


  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter