Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 hónapja

Kutya a munkahelyen: csökkenti a stresszt?

Csökkentheti az alkalmazott stresszszintjét, növelheti a munkahelyi morált, ha a dolgozó beviszi a kutyáját a munkahelyre – derült ki egy amerikai tanulmányból.

images

A Virginiai Commonwealth Egyetem 75 ember figyelt meg egy iparvállalatnál, ahol az egy hétig tartó vizsgálat idején minden egyes nap 20-30 embernek engedték meg, hogy kutyáját magával hozza a munkába. A kutatók nyálmintákat vettek a munkanap folyamán, mérve a stresszhormonok szintjét, és összehasonlították a kutyás és nem kutyás dolgozókét, valamint azokét, akiknek van kutyájuk, ám ne vihették be a munkahelyre kedvencüket. Reggel semmilyen különbség nem mutatkozott a három csoport között, ám a nap folyamán a stresszszint csökkent azoknál, akiknél ott volt a kutyájuk, és növekedett a másik két csoport tagjainál.


Azt is kimutatták a szakemberek, hogy a kutya jelenléte növelte a munkahelyi morált – olvasható az International Journal of Workplace Health Management munka-egészségtani szaklapban.


Jelentős volt a különbség a stresszhormonszintben azokon a napokon, amikor a kutyák jelen voltak, illetve amikor nem. Az alkalmazottak általánosságban elégedettebbek voltak munkájukkal, mint az ipari átlag – idézte Randolph Bakert, a tanulmány szerzőjét a The Daily Telegraph (MTI).


2012. április 2.

Follow hrportal_hu on Twitter