Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 hónapja

Mit várnak a hallgatók a diplomától?

"Milyen előnyöket vársz attól, hogy diplomás leszel?" – tette fel egyetemi és főiskolai hallgatóknak a kérdést egy friss kutatásában az Educatio Nonprofit Kft. A közel 8 ezer válaszadó véleményéből kitűnik, a munkanélküliség elkerülése és a magas fizetés a leggyakoribb válaszok.

A munkanélküliség elkerülése fontosabb motivációnak bizonyult a női hallgatók körében, mint a férfiaknál. A képzési területek közül leginkább a műszaki valamint az orvos- és egészségtudományi képzések hallgatói számára képviseli leginkább a diploma a biztos munkahelyet. A munkanélküliség elkerülésének szempontja az átlagosnál kevésbé érinti a gazdasági képzési terület hallgatóit.


Több férfi vár elsősorban magas fizetést


A magas jövedelem felé irányuló várakozások – a munkanélküliség elkerülésével ellentétben - határozottan erősebbek a férfiak körében. A jövedelmi szempontot a vidéki intézményekben tanulók nagyobb arányban említették, mint a fővárosi intézmények hallgatói. Képzési területekre lebontva a gazdasági, informatikai és műszaki képzések hallgatói várnak leginkább jövedelemnövekedést a diplomától. E tekintetben a bölcsészettudományi, művészeti, agrártudományi, orvos- és egészségtudományi valamint természettudományi képzésben résztvevők az átlagosnál kisebb várakozásokat fűznek a felsőfokú végzettség megszerzéséhez.


Milyen előnyöket vársz attól, hogy diplomás leszel?


Nem leszek munkanélküli 3463
Magas lesz a jövedelmem 3404
Szabadabb kötetlenebb életmódot 2490
Megbecsülnek az ismerőseim 2169
Vezetői posztra lesz lehetőségem 2148
Könnyebben kijuthatok külföldre 1739
Összes válaszadó: 7837 (Egy válaszadó két szempontot választhatott ki.)


2009. július 30.


Follow hrportal_hu on Twitter