EU  nyugdíj 
Megjelent: 1 éve

Munka nyugdíj mellett: megéri?

A nyugdíjtörvények európa-szerte kitolják a nyugdíjkorhatárt, a munkáltatók azonban szívesebben foglalkoztatják a fiatalabbakat. Uniós szinten viszont a megkérdezettek több mint 60 százaléka úgy véli, lehetővé kell tenni, hogy a nyugdíjkorhatár elérését követően is folytathassák az emberek a munkát, mutat rá az Eurobarométer, amelyet az aktív idősödés jegyében indított kampányév kapcsán publikált az unió - írja a Piac és Profit.

A ma még aktív európai megkérdezettek harmada állítja, hogy a nyugdíjkorhatár elérését követően is szeretné folytatni munkáját. Az európaiak közel kétharmada – a magyaroknak csak 60 százaléka – vonzóbbnak tartja a részmunkaidős munka melletti részleges nyugdíjat, mint a teljes nyugdíjba vonulást.


Nagy a magyar adóteher


Magyarországon viszont sokszor már az ötvenesek is nehezen helyezkednek el. Ha pedig mégis sikerül nyugdíjasként állást találni, érdemes végiggondolni, hogy megéri-e. 2012. január 1-től a kiegészítő tevékenység megszüntetésével azok, akik öregségi nyugdíjat kapnak – vagyis elmúltak 62 évesek – tovább dolgozhatnak a nyugdíj folyósítása mellett, de a megszerzett jövedelmük után járulékot és szja-t kell fizetniük. Azok pedig, akik még nem töltötték be a 62. évüket – idéntől a korhatár évente félévvel nő – szolgálati járandóságot kapnak, és a minimálbér 112,5 százaléka után 27 százalék szociális hozzájárulási adót (a munkáltatói tb-járulék utódja) kell fizetniük. Emellett a minimálbér 150 százaléka után 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, s a minimálbér 100 százaléka után a 10 százalék nyugdíjjárulékot is le kell róniuk.


2012. január 17.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter