Megjelent: 4 éve

Nyelvtudáshoz kötik a britek a szociális támogatást

Megfelelő angol nyelvtudást kell igazolniuk ezentúl a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldieknek ahhoz, hogy jövedelemkiegészítő szociális támogatásokat vehessenek igénybe - közölte pénteken a brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium.

Az intézkedés része annak az átfogó programnak, amelyet a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció hirdetett meg a külföldi - köztük az EU-társállamokból érkező - munkavállalók szociális ellátásának szigorítására. London a szigorítási tervek miatt máris komoly konfliktusba keveredett az EU-bizottsággal és személyesen Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal, akinek nemrégiben elhangzott bíráló kijelentéseit éles ellenkritikák fogadták brit politikusok és a brit sajtó részéről is.


A megélhetési álláskeresőket szűrik ki


A brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium pénteki bejelentése szerint az angliai, walesi és skóciai munkaközvetítő irodák felmérik, hogy a hozzájuk forduló külföldi munkavállalók "milyen álláskeresési erőfeszítéseket tettek" nagy-britanniai érkezésük előtt, és azt is, hogy angol nyelvtudásuk szintje "nem lesz-e akadálya" foglalkoztatásuknak.


Iain Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszter az intézkedést ismertető nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az új tesztrendszer a "valódi" munkavállalókat és álláskeresőket segíti, kiszűri ugyanakkor azokat, akik csak a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásait akarják igénybe venni.


Tesztet kell kitölteni


A rendszer részeként a külföldi munkavállalóknak száznál több kérdést tartalmazó tesztet kell kitölteniük annak igazolására is, hogy életvitelszerűen tartózkodnak Nagy-Britanniában, és ha ezt is megfelelően tudják igazolni, akkor válhatnak jogosulttá szociális juttatások igénybevételére.


Nagy-Britanniában - főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások januári lejártának közeledtével - egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik a bevándorlás szabályozása.


Cameron-Andor pengeváltás


David Cameron miniszterelnök nemrég a Financial Timesnak írt cikkében bejelentette, hogy a brit kormány jelentősen szigorítja a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szabályait.


Andor László EU-biztos a cikk megjelenése után a BBC-nek nyilatkozva "sajnálatos túlreagálásának" nevezte a szigorítási terveket. Hozzátette: a brit közvéleménnyel nem ismertették a teljes igazságot az unión belüli munkaerő-áramlással kapcsolatban, ezért "a valóság pontosabb bemutatására volna szükség, nem olyan nyomás alatt és nem olyan hisztériával, ahogy az néha az Egyesült Királyságban történik".


A magyar EU-biztos nyilatkozatát brit kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt élesen bírálták. (MTI)


2013. december 13.

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook