Megjelent: 2 éve

Nyelvtudáshoz kötik a britek a szociális támogatást

Megfelelő angol nyelvtudást kell igazolniuk ezentúl a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldieknek ahhoz, hogy jövedelemkiegészítő szociális támogatásokat vehessenek igénybe - közölte pénteken a brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium.

Az intézkedés része annak az átfogó programnak, amelyet a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció hirdetett meg a külföldi - köztük az EU-társállamokból érkező - munkavállalók szociális ellátásának szigorítására. London a szigorítási tervek miatt máris komoly konfliktusba keveredett az EU-bizottsággal és személyesen Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal, akinek nemrégiben elhangzott bíráló kijelentéseit éles ellenkritikák fogadták brit politikusok és a brit sajtó részéről is.


A megélhetési álláskeresőket szűrik ki


A brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium pénteki bejelentése szerint az angliai, walesi és skóciai munkaközvetítő irodák felmérik, hogy a hozzájuk forduló külföldi munkavállalók "milyen álláskeresési erőfeszítéseket tettek" nagy-britanniai érkezésük előtt, és azt is, hogy angol nyelvtudásuk szintje "nem lesz-e akadálya" foglalkoztatásuknak.


Iain Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszter az intézkedést ismertető nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az új tesztrendszer a "valódi" munkavállalókat és álláskeresőket segíti, kiszűri ugyanakkor azokat, akik csak a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásait akarják igénybe venni.


Tesztet kell kitölteni


A rendszer részeként a külföldi munkavállalóknak száznál több kérdést tartalmazó tesztet kell kitölteniük annak igazolására is, hogy életvitelszerűen tartózkodnak Nagy-Britanniában, és ha ezt is megfelelően tudják igazolni, akkor válhatnak jogosulttá szociális juttatások igénybevételére.


Nagy-Britanniában - főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások januári lejártának közeledtével - egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik a bevándorlás szabályozása.


Cameron-Andor pengeváltás


David Cameron miniszterelnök nemrég a Financial Timesnak írt cikkében bejelentette, hogy a brit kormány jelentősen szigorítja a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szabályait.


Andor László EU-biztos a cikk megjelenése után a BBC-nek nyilatkozva "sajnálatos túlreagálásának" nevezte a szigorítási terveket. Hozzátette: a brit közvéleménnyel nem ismertették a teljes igazságot az unión belüli munkaerő-áramlással kapcsolatban, ezért "a valóság pontosabb bemutatására volna szükség, nem olyan nyomás alatt és nem olyan hisztériával, ahogy az néha az Egyesült Királyságban történik".


A magyar EU-biztos nyilatkozatát brit kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt élesen bírálták. (MTI)


2013. december 13.

  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter