Megjelent: 1 éve

Pokorni: pihenőévet a tanároknak!

"Nehéz helyzetbe kerülhet a magyar közoktatás, ha nem állítjuk helyre a pedagóguspálya presztízsét, és nem javítjuk számottevően az elmúlt években radikálisan leromlott munkakörülményeket" – mondta a Magyar Hírlapnak Pokorni Zoltán.


Az aktív pedagógusok harminc százaléka betöltötte már az ötvenedik életévét. Nyugdíjba vonulásuk esetén pedagógushiány várható, hiszen a harminc évnél fiatalabb tanárok aránya alig éri el a 12 százalékot. Pokorni Zoltán, a Fidesz választási győzelme után, ismét miniszterként, szívesen foglalkozna a probléma megoldásával.


Hatévente kötelező minősítési vizsga


Az első intézkedések között bevezetnék a pedagógus-életpályamodellt. Pokorni Zoltán szerint ez lehetővé tenné, hogy a pályán töltött idő mellett a minőségi munkát anyagilag is elismerjék. Változna a finanszírozás rendszere is, a központi költségvetés a feladatvégzés helye és a hátrányos helyzetű gyermekek aránya alapján meghatározott összeget és pedagógus-keretszámot biztosítana a közoktatás számára. A tanárok központilag finanszírozott munkavállalóvá válnának. A rendszer hatévente kötelezővé tenné, hogy a tanárok minősítési eljáráson vegyenek részt, a szakmai ellenőrzés az életpályán való előrelépés feltétele lenne. Kormányváltás esetén bevezetnék, hogy minden ledolgozott nyolc-tíz év után a pedagógusok pihenő évet kapjanak, ezalatt mentesülnének az iskolai munkavégzés alól.


2009. augusztus 27.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter