Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

MOSZ: több tízezer munkahelyet veszélyeztet a földtörvény

A közlemény szerint, mivel a szóban forgó "sarkalatosnak" minősített törvény csak a mindenkori Országgyűlés kétharmados többségével módosítható, a MOSZ különösen fontosnak tarja, hogy megakadályozza a törvény hatályba lépését. Az agár-érdekképviselet álláspontja ugyanis az, hogy a magyar mezőgazdaság és ezen belül különösen a szövetség által képviselt társas vállalkozások alapvető érdekeit, működésüket, továbbá több tízezer ember munkahelyét számos rendelkezésével hosszú távon veszélyezteti a jogszabály.

Ennek érdekében a MOSZ levélben kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy a törvény aláírása helyett kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a törvény alkotmányellenesnek ítélt rendelkezései előzetes felülvizsgálatát. A szöveg értelmezési problémái miatt és legfőképpen a megvalósításával várható társadalmi, gazdasági hátrányokra való figyelmeztetéssel a törvényt küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek.

A MOSZ már a tervezet elhúzódó vitái során figyelmeztetett arra, hogy a törvény számos rendelkezése sérti a jogbiztonságot, a jogállamiságot, a földtulajdonosoknak a tulajdonukkal való rendelkezési jogát, a vállalkozási szabadságot, a gazdaság szereplőinek egyenjogúságát, illetve diszkriminálja a társas vállalkozásokat. A termőföld használatához gyakorlatilag csak haszonbérleti szerződéssel jutó társas vállalkozásokat kiszolgáltatottá teszi az előhaszonbérleti joggal rendelkezőknek és a szerződéseket jóváhagyó hatóság önkényének.

Az érdekképviselet ugyancsak felhívta a jogalkotók figyelmét a törvény végrehajtásának hosszabb távon várható következményeire: a termeléshez használható terület mértékének drasztikus csökkentése következtében a termelés - különösen az állattartás - visszaesésére, az ebből következő élelmiszer áremelkedésre, a vidéki foglalkoztatás további szűkülésére.

Mivel ezek a figyelmeztetések nem érvényesültek az elfogadott tervezetben, a MOSZ azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy ezek figyelembevételére hívja fel az Országgyűlést a törvény újbóli meggondolásra való visszaküldésével - tartalmazza a közlemény.

Az Országgyűlés pénteken a kormánypárti képviselők szavazatával fogadta el a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslatot.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk