Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

MSZP: A kormányváltás óta évenként csökkentek a reálbérek

Többkulcsos személyi jövedelemadóra, hiteles kormányzásra és a feketegazdaság visszaszorítására van szükség Magyarországon - mondta sajtótájékoztatóján Gúr Nándor vasárnap Budapesten. Az MSZP alelnöke szerint így akár 1000 milliárd forinttal is bővülhetne a kormányzat gazdasági mozgástere.

Gúr Nándor - aki Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke - bírálta a Munka törvénykönyvének megváltoztatását, az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszerét, az adójóváírás kivezetését, valamint a családtámogatási rendszert, amely álláspontja szerint csak a tehetőseknek kedvez.

Az MSZP alelnöke hozzátette: a kormányváltás óta évenként 4-4 százalékkal csökkentek a reálbérek. Az ellenzéki politikus elismerte, hogy jelenleg több munkavállaló van, mint a kormányváltáskor volt, ám álláspontja szerint ez a közfoglalkoztatás mértékének dinamikus növekedéséből adódik. Több érintett kevesebbet keres - fogalmazott a politikus.

Gúr Nándor hozzátette: a 15-24 éves pályakezdő korosztály munkanélküliségi rátája csaknem 30 százalékos. A tartósan, több mint egy éve álláskeresők aránya csaknem 50 százalékos, több mint felük pedig már semmilyen ellátást sem kap - emlékeztetett.

Az MSZP alelnöke kifogásolta, hogy a minimálbér jelenlegi összege kevesebb, mint 61 ezer forint, a közfoglalkoztatási minimálbér pedig 47 ezer forint. Számításai szerint eközben az egy főre eső létminimum idén csaknem 90 ezer forint.

A megoldások között a Fidesz-kormány távozását, a személyi jövedelemadó többkulcsossá tételét, a csaknem 20 százalékos feketegazdaság kifehérítését és a hiteles kormányzás szükségességét említette. Álláspontja szerint ezek a lépések összesen 1000 milliárd forintos gazdasági mozgásteret biztosítanának.

Az ellenzéki politikus bejelentette: az MSZP hamarosan elkészíti növekedésorientált, valós foglakoztatás-bővülési folyamatot eredményező, és igazságos adórendszert tartalmazó gazdasági programját. Az ellenzéki párt a hátrányos helyzetű térségek szolidaritáson alapuló támogatási rendszerét kívánja működtetni, amely serkenti a gazdaságot.

Az MSZP október 9-én hozza nyilvánosságra kelet-magyarországi regionális programját, amelyet ezután társadalmi vitára bocsát. Év végéig bemutatják a többi régióra vonatkozó programjukat és a teljes gazdasági programot is nyilvánosságra hozzák. Az MSZP jövő tavaszra készíti el részletes programját, 2013 késő őszén, 2014 kora tavaszán pedig választási programot hirdetnek -–- mondta el az MTI kérdésére az ellenzéki párt alelnöke.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter