Megjelent: 12 éve

Munkaidő-irányelv: az Európai Parlament bekeményít

Az Európai Parlament most azt kéri, hogy a munkaidő heti legfeljebb 48 óra legyen, a tagországok a kivételek rendszerét 3 éven belül szüntessék meg, és az ügyeleti idő inaktív részét számítsák bele a munkaidőbe. Vita a munkaidőről szóló irányelvről.

images

2009. február 3-án Strasbourgban alakult meg a Tanács és az Európai Parlament közötti Egyeztető Bizottság, mely a munkaidőről szóló irányelv-tervezet problémás kérdéseinek megvitatására hivatott.

Mint ismeretes a Tanács júniusban kialakított álláspontját az Európai Parlament decemberi ülésén határozottan elutasította, szükségessé téve ezzel jogalkotó szervek közötti, egyeztető bizottsági tárgyalásként aposztrofált harmadik olvasatot.

Az ülés után Kósáné Kovács Magda, az európai parlamenti tárgyalódelegáció póttagja, a téma legvitatottabb pontjának az irányelv egyes részei alóli tagállami, és egyéni kimaradás ("opt out") lehetőségét, illetve annak megszüntetésére kitűzendő időpontot, valamint az ügyeleti idő értelmezését tartotta.

"Az első ellenvetéseket 5 tagország, köztük Magyarország és Spanyolország tette még a tanácsi álláspont elfogadásakor. Ehhez képest az Európai Parlament még keményebb álláspontot foglalt el"- összegezte az eseményeket a képviselő asszony. A Parlament most azt kéri, hogy a munkaidő heti legfeljebb 48 óra legyen, a tagországok a kivételek rendszerét 3 éven belül szüntessék meg, és az ügyeleti idő inaktív részét számítsák bele a munkaidőbe.

Kósáné szerint a legrosszabb megoldás, ha a jelenleg hatályos irányelv marad hatályban, mert az korlátlan opt out-ra ad lehetőséget, gátolva ezzel a tagországok munkavállalási szabályainak egymáshoz közelítését. "A mai ülésen az Európai Bizottság képviselőjének elmozdulása egy köztes irányba ugyanakkor azt jelzi, hogy van terep a megállapodásra"- mondta a szocialista politikus. Kósáné sajnálatának adott viszont hangot, mert az alakuló ülésen tanácsi mandátum híján a cseh elnökség nem vehetett részt, így az igazi egyeztetés későbbre marad - áll a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációjának sajtóanyagában.

OS
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter