Megjelent: 11 éve

Munkáltatói elvárások frissdiplomásokkal szemben

Most, amikor végéhez érkezett a felvételi eljárás, érdekes megnézni, hogy a választott képzés után a fiatal mit tud kezdeni diplomájával. A "Diplomás pályakezdők a versenyszektorban 2008" című kutatásból kiderül, hogy a munkáltatók milyen tudást, képességeket várnak el a majdani munkavállalóktól.

Melyik diploma és szak lesz piacképes? Erre pontos választ nem lehet adni, azonban Educatio Nonprofit Kft. kidolgozza a diplomás pályakövetés hazai módszertanát, melynek eredményei segítségére lesznek majd a felvételizőknek is.

A Diplomás pályakövetés előkészítéseként több szálon folynak a kutatások. Ezek keretében készítette az Educatio Nonprofit Kft. és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete (MKIK GVI) a "Diplomás pályakezdők a versenyszektorban 2008" című kutatását. A kutatás során felmérték a munkaerőpiac, ezen belül is a HR szakértők véleményét arról, hogy a munkáltatók milyen tudást, képességeket várnak el a majdani munkavállalóktól.

Gyakorlattal, csapatjátékosként

Az interjúkból egyértelműen kiderül, hogy a munkaerőpiacon azok a pályakezdők vannak előnyben, akik tanulmányaik során gyakorlatot is szereztek, esetleg bedolgozták magukat egy céghez. Ők csak akkor kliensei a HR-cégeknek, ha valamilyen okból mégsem helyezkedtek el annál a vállalatnál, amelynél korábban gyakornokként dolgoztak.

A közvetítő cégek, és maguk a munkáltatók is a jelöltek szakmai hozzáértésén túl nagy figyelmet fordítanak a már megszerzett tapasztalatokra és a személyes, illetve társas kompetenciák meglétére.

A megkérdezett vállalatvezetők elsősorban precizitást, önálló munkavégzést, tanulékonyságot, nagy munkabírást és számítógépes ismereteket várnak el a pályakezdőktől. A vizsgált tizennyolc készség és ismeret közül a frissdiplomások egyedül a társadalmi kérdésekben való jártasság esetében teljesítenek jobban, mint ahogyan az elvárható lenne. A legnagyobb hiányosságok az önálló munkavégzés, illetve a szakmai gyakorlati felkészültség terén vannak. Azonban ez utóbbival kapcsolatban a HR szakértők nem a pályakezdőket, hanem a képzést tartják felelősnek.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalatok gyakran tesznek különbséget két felsőoktatási intézmény diplomája között, gyakran szelektálhatnak a pályakezdők munkájának színvonalával kapcsolatos tapasztalataik alapján - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter