Munkát ad az OVB az alkotmánybíráknak - HR Portál"/>
Megjelent: 9 éve

Munkát ad az OVB az alkotmánybíráknak

A SZEMA - Liberális Párt és az SZDSZ az Alkotmánybírósághoz fordult, mert úgy vélik, jogszerűtlen hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) elutasította népszavazási kérdéseiket. Az LMP sem adja fel.

2011. május 24-én a SZEMA és az SZDSZ négy kérdésben kezdeményezett népszavazást az OVB-nél:

1. Egyetért-e azzal, hogy továbbra is bárki az Alkotmánybírósághoz fordulhasson, ha úgy látja, hogy egy jogszabály alkotmánysértő?
2. Egyetért-e azzal, hogy a Költségvetési Tanács ne akadályozhassa meg, hogy az országnak költségvetése legyen?
3. Egyetért-e azzal, hogy továbbra is önálló országgyűlési biztos védje a személyes adatainkat, a közérdekű adatokat viszont ne titkolhassák el előlünk? "
4. Egyetért-e azzal, hogy a nő terhességének 12. hetéig dönthessen arról, hogy akar-e szülni?

A SZEMA -–Liberális Párt egy kérdésben önállóan kezdeményezett népszavazást:

"Akarja-e, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmánya hatályban maradjon és Magyarország Alaptörvénye ne lépjen hatályba?"

Az OVB mind az öt kérdést elutasította. A SZEMA és az SZDSZ a az Alkotmánybíróságra és a Költségvetési Tanácsra vonatkozó
kérdések elutasítása miatt ma az Alkotmánybírósághoz fordult. A SZEMA az önállóan benyújtott kérdése, az Alaptörvény hatályba lépése elutasítása miatt szintén az Alkotmánybírósághoz fordult.

"Mivel az elutasító határozatok indoklásában az Országos Választási Bizottság megállapítja, hogy a választópolgár egy, a hatályos szabályozás szerinti megoldással megegyező, ugyanakkor egy jövőbeli szabályozással ellentétes felvetés esetén nem tudja kétséget kizáróan eldönteni, hogy "igen" vagy "nem" szavazatával pontosan milyen megoldást támogat, így az OVB egy még hatályba nem lépett törvényre hivatkozik, s ezért érvei teljesen jogszerűtlenek."

A két parlamenten kívüli szervezet szerint a Fidesz a demokratikus berendezkedés sokadik alappillérét, a népszavazási kezdeményezést is teljesen ellehetetleníti. Egy hatályban nem lévő szabályozással, gyáva módon igyekszik meggátolni minden állampolgári véleménynyilvánítás lehetőségét, amihez az OVB tagjai is asszisztálnak.

Kíváncsian várjuk, hogy az Alkotmánybíróság hogyan dönt... - írta közleményében Ungár Klára, a SZEMA elnöke és Szabadai Viktor, az SZDSZ ügyvezető elnöke.

Az LMP nem adja fel

Újból beadja az Országos Választási Bizottsághoz a népszavazásra szánt kérdéseit az LMP, a javított beadványokat a napokban fogják postázni - értesült a Népszabadság. A párt még májusban jelentette be, hogy tíz kérdésben kezdeményez voksolást, így egyebek mellett az álláskeresési járadék összegéről, a tankötelezettség korhatáráról, illetve a nyugdíjjogosultság megvonhatóságáról is.

Az OVB legutóbbi ülésein a tíz kérdésből - amelyet egyébként több formában is benyújtott a párt - mindössze egyet hagyott jóvá, pontosabban egy aláírásgyűjtő ívet hitelesített. (Az OVB tulajdonképpen két kérdést fogadott el, de mindkettő ugyanarra vonatkozott, vagyis hogy a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban és az alapszabadság kétharmadát legyen köteles kiadni.) Az összes többi kérdésnél a választási bizottság varra hivatkozott, hogy a feltett kérdések vagy nem felelnek meg az egyértelműség követelményeinek, vagy bizonyos kérdéseknél a költségvetési vonzat volt az elutasítást megalapozó érvelés.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: a visszautasított kérdéseket az OVB érvelése alapján a szakértők újrafogalmazzák, és azokat a következő napokban újra beadják. Ugyancsak dolgoznak már az Alkotmánybírósághoz benyújtandó fellebbezések megfogalmazásán is, a választási bizottság határozatait ugyanis ezen a fórumon lehet megtámadni.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
NFSZ: 5,3 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az előző hónaphoz képest

Októberben 43 500 volt a 25 év alatti és 75 600 az 55 év feletti álláskeresők száma. Teljes cikk

600 ezer magyar dolgozót ért súlyos sérülés vagy atrocitás a munkahelyén

A vizsgált országok közül Sierra Leonéban a legrosszabb a helyzet, de egyes országokban a dolgozók felét érte valamilyen erőszak vagy zaklatás a munkahelyén. Teljes cikk

19 hete folyamatosan csökken a munkanélküliek száma Magyarországon

Októberre 306 ezerre mérséklődött a regisztrált álláskeresők száma - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legújabb kimutatásából. Teljes cikk