Munkát ad az OVB az alkotmánybíráknak"/>
Megjelent: 9 éve

Munkát ad az OVB az alkotmánybíráknak

A SZEMA - Liberális Párt és az SZDSZ az Alkotmánybírósághoz fordult, mert úgy vélik, jogszerűtlen hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) elutasította népszavazási kérdéseiket. Az LMP sem adja fel.

2011. május 24-én a SZEMA és az SZDSZ négy kérdésben kezdeményezett népszavazást az OVB-nél:

1. Egyetért-e azzal, hogy továbbra is bárki az Alkotmánybírósághoz fordulhasson, ha úgy látja, hogy egy jogszabály alkotmánysértő?
2. Egyetért-e azzal, hogy a Költségvetési Tanács ne akadályozhassa meg, hogy az országnak költségvetése legyen?
3. Egyetért-e azzal, hogy továbbra is önálló országgyűlési biztos védje a személyes adatainkat, a közérdekű adatokat viszont ne titkolhassák el előlünk? "
4. Egyetért-e azzal, hogy a nő terhességének 12. hetéig dönthessen arról, hogy akar-e szülni?

A SZEMA -–Liberális Párt egy kérdésben önállóan kezdeményezett népszavazást:

"Akarja-e, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmánya hatályban maradjon és Magyarország Alaptörvénye ne lépjen hatályba?"

Az OVB mind az öt kérdést elutasította. A SZEMA és az SZDSZ a az Alkotmánybíróságra és a Költségvetési Tanácsra vonatkozó
kérdések elutasítása miatt ma az Alkotmánybírósághoz fordult. A SZEMA az önállóan benyújtott kérdése, az Alaptörvény hatályba lépése elutasítása miatt szintén az Alkotmánybírósághoz fordult.

"Mivel az elutasító határozatok indoklásában az Országos Választási Bizottság megállapítja, hogy a választópolgár egy, a hatályos szabályozás szerinti megoldással megegyező, ugyanakkor egy jövőbeli szabályozással ellentétes felvetés esetén nem tudja kétséget kizáróan eldönteni, hogy "igen" vagy "nem" szavazatával pontosan milyen megoldást támogat, így az OVB egy még hatályba nem lépett törvényre hivatkozik, s ezért érvei teljesen jogszerűtlenek."

A két parlamenten kívüli szervezet szerint a Fidesz a demokratikus berendezkedés sokadik alappillérét, a népszavazási kezdeményezést is teljesen ellehetetleníti. Egy hatályban nem lévő szabályozással, gyáva módon igyekszik meggátolni minden állampolgári véleménynyilvánítás lehetőségét, amihez az OVB tagjai is asszisztálnak.

Kíváncsian várjuk, hogy az Alkotmánybíróság hogyan dönt... - írta közleményében Ungár Klára, a SZEMA elnöke és Szabadai Viktor, az SZDSZ ügyvezető elnöke.

Az LMP nem adja fel

Újból beadja az Országos Választási Bizottsághoz a népszavazásra szánt kérdéseit az LMP, a javított beadványokat a napokban fogják postázni - értesült a Népszabadság. A párt még májusban jelentette be, hogy tíz kérdésben kezdeményez voksolást, így egyebek mellett az álláskeresési járadék összegéről, a tankötelezettség korhatáráról, illetve a nyugdíjjogosultság megvonhatóságáról is.

Az OVB legutóbbi ülésein a tíz kérdésből - amelyet egyébként több formában is benyújtott a párt - mindössze egyet hagyott jóvá, pontosabban egy aláírásgyűjtő ívet hitelesített. (Az OVB tulajdonképpen két kérdést fogadott el, de mindkettő ugyanarra vonatkozott, vagyis hogy a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban és az alapszabadság kétharmadát legyen köteles kiadni.) Az összes többi kérdésnél a választási bizottság varra hivatkozott, hogy a feltett kérdések vagy nem felelnek meg az egyértelműség követelményeinek, vagy bizonyos kérdéseknél a költségvetési vonzat volt az elutasítást megalapozó érvelés.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: a visszautasított kérdéseket az OVB érvelése alapján a szakértők újrafogalmazzák, és azokat a következő napokban újra beadják. Ugyancsak dolgoznak már az Alkotmánybírósághoz benyújtandó fellebbezések megfogalmazásán is, a választási bizottság határozatait ugyanis ezen a fórumon lehet megtámadni.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter