Megjelent: 15 éve

Munkaügyi siker Oslóban

A jelentős szakmai sikerről számot adó sajtótájékoztatón Csizmár Gábor, a foglalkoztatási és munkaügyi tárca vezetője kiemelte: a közelmúltban hozott kormányzati intézkedések lehetővé teszik, hogy a tárca az eddigieknél eredményesebben segítse a pályakezdőket. A nívódíjjal elismert új szolgáltatás európai szintű megoldás a fiatalok pályaválasztása, a pályakorrekció és a tanulás befejezését követő elhelyezkedés segítésében.

Nagy előnye a békési szakemberek által kidolgozott modellnek, hogy a tanulási lehetőségek bemutatása mellett személyre szóló tanácsokat kapnak a fiatalok, megismerhetik egyes szakmák munkaerő-piaci pozícióját, az elhelyezkedési és kereseti lehetőségeket és mindemellett tájékozódhatnak az aktuális álláslehetőségekről is. A szaktárca vezetője megköszönte a projektben együttműködő 22 tagú konzorcium minden részvevőjének, hogy korszerű és használható modellt hoztak létre, amelyet várhatóan kiterjesztenek az egész országra.

Varga Zoltán, a Békés Megyei Képviselő-testület elnöke elmondta, hogy a megye jól képzett munkaerővel kíván kimozdulni hátrányos helyzetéből. A megyei önkormányzat, amely maga is tagja volt a konzorciumnak, a jövőben aktív tevékenységet folytat a humánerőforrás fejlesztése területén.

Dr. Nagy Ágnes, a megyei munkaügyi központ vezetője a sajtó képviselői előtt felidézte a pályázat elkészítésének folyamatát, a nemzetközi zsűri értékelését és a január végén 28 ország részvételével, Oslóban tartott konferencia eseményeit, a szoros versenyt és a díjátadás ünnepi pillanatait. Hangsúlyozta: a pályaválasztási tanácsadó rendszer széles körű partnerséggel valósult meg, a nemzetközi fórumon átadott nívódíj a hazai munkaügy sikere.

Tordai Péter, a Leonardo Nemzeti Iroda programvezetője elmondta: évente mintegy 100 projektet bonyolítanak le, tavaly először szervezték meg európai szinten a díjátadást, ahova 20 magyar pályamunka kapott jelölést a nemzetközi zsűritől. Ennek értékét növelte, hogy mind a négy meghirdetett kategóriában sikerült a legjobbak közé kerülni és közülük a békés megyeiek részesültek Európai Mobilitási Nívódíjban.


A pályaválasztási portálról

A www.epalya.hu internetes portál egységes, komplex, átlátható rendszerbe integrálja a pályaválasztást segítő összes információt. A portálon a képzési lehetőségekről, a képzést folytató intézményekről, a munkaerőpiacról - a keresleti és kínálati oldalról - lehet információhoz jutni. A látogató megtudhatja, mennyire keresett egy-egy szakma, szakmánként mekkora a munkanélküliek száma, mennyi bejelentett álláshely van, illetve mekkora az átlagkereset. Az oldalt felkeresők on-line társalgást folytathatnak a tanácsadókkal, kitölthetik a pályaorientációs érdeklődésvizsgáló kérdőívet és pályatervet is készíthetnek.

Az adatbázis minden olyan információt tartalmaz, amely országos érvényű és feltétlenül szükséges a pályaválasztás előtt álló fiatal számára, másrészt megtalálható a régió naprakész állásajánlatainak gyűjteménye is. A portálon található Fórum rovat hozzászólásokra és vitákra alkalmas.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter