Megjelent: 13 éve

Munkavállalói mobilitás

A munkavállalói mobilitás sok mindent jelent, így például azt, hogy a munkavállalók is igazodjanak a piaci igényekhez az állandó továbbképzés, ha szükséges a szakmaváltás vállalásával - mutatott rá Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter egy budapesti nemzetközi konferencián.

images

NEXON_PORT dolgozói és vezetői HR önkiszolgáló rendszer

Az e-HR-megoldások új generációja Vonja be munkatársait a HR-folyamatokba, hogy egyszerűbbé, pontosabbá és papírmentessé tegye az adminisztrációt. Űrlapok, jelenléti ívek kitöltése és aláírása egy kattintással. Személyre szabott ügyintézés, javuló elégedettség és belső kommunikáció. online HR-ügyintézés, 24/7 eléréssel sztenderdizált HR-folyamatok elektronikus aláírással kinyomtatható formanyomtatványok vezetői HR-feladatok támogatása intuitív felhasználói felület


További információ

A mobilitást szolgálja az is, hogy az Európai Unió tagországaiban a más tagországok állampolgárainak biztosított szabad munkavállalás a célkitűzés. Több régi tagország már az új tagországok 2004-es felvételekor biztosította ezt a jogot, a régi tagállamok egy része ma is korlátozást tart fenn.

A magyar kormány hamarosan dönt arról, hogy milyen módon szabályozza az új belépő országok, Románia és Bulgária állampolgárainak munkavállalását.

A miniszter elmondta: a szaktárca vezetőjeként a kormány több tagjával együtt azon a véleményen van, hogy Magyarországnak fokozatosan kell biztosítania a teljesen szabad munkavállalást a két ország állampolgárainak. Magyarországnak, mint Romániával szomszédos országnak alaposan meg kell fontolnia, hogy olyan megoldást találjon, amely nem jelent feszültségeket a munkaerőpiacon, de figyelembe veszi a romániai magyar nemzetiségű állampolgárok érdekeit is. Ezt jelentheti a szabadabb munkavállalás biztosítása bizonyos szakmákban, területeken.

Az MTI korábban hírt adott arról, hogy az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága a közelmúltban egyetértett azzal, hogy Magyarország az első két évben ne biztosítson teljesen szabad munkavállalást, de azokban a szakmákban, amelyekben Magyarországon munkaerőhiány van, könnyítse meg a román és bolgár munkavállalók elhelyezkedését. Többen indokolták ezt azzal, hogy a régi tagországok rendelkezésére álló hétéves átmeneti időszak első két évében nincs lehetőség egy teljesen szabad munkavállalás későbbi szigorítására. Ezért először csak bizonyos szakmáknál célszerű lehetőséget adni a könnyebb munkavállalásra, illetve a regisztráció és elemzés alapján dönteni a későbbi könnyítésekről. A külföldi munkavállalók munkavállalását követő regisztrációs rendszer alapján félévente értékelhető lenne, hogy jelentett-e munkavállalásuk munkaerőpiaci feszültséget. Amennyiben nem, akkor lehetségesek további könnyítések.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács is foglalkozott a kérdéssel a közelmúltban. A szakszervezetek többsége nem támogatta azt a javaslatot, hogy csak egy bizonyos szakmai körben könnyítsék meg a román és a bolgár állampolgárok magyarországi munkavállalását. Szerintük ez nem következetes magatartás, mert Magyarország, amikor saját állampolgárainak munkavállalásáról volt szó, a szabad munkavállalást szorgalmazta. A munkáltatói érdekképviseletek fele szintén elutasította a korlátozást, szerintük ez gazdaságilag sem indokolt, a munkáltatói érdekképviseletek másik fele bizonyos korlátozást tartott szükségesnek.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter