Megjelent: 14 éve

Munkavállalói mobilitás

A munkavállalói mobilitás sok mindent jelent, így például azt, hogy a munkavállalók is igazodjanak a piaci igényekhez az állandó továbbképzés, ha szükséges a szakmaváltás vállalásával - mutatott rá Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter egy budapesti nemzetközi konferencián.

images

A mobilitást szolgálja az is, hogy az Európai Unió tagországaiban a más tagországok állampolgárainak biztosított szabad munkavállalás a célkitűzés. Több régi tagország már az új tagországok 2004-es felvételekor biztosította ezt a jogot, a régi tagállamok egy része ma is korlátozást tart fenn.

A magyar kormány hamarosan dönt arról, hogy milyen módon szabályozza az új belépő országok, Románia és Bulgária állampolgárainak munkavállalását.

A miniszter elmondta: a szaktárca vezetőjeként a kormány több tagjával együtt azon a véleményen van, hogy Magyarországnak fokozatosan kell biztosítania a teljesen szabad munkavállalást a két ország állampolgárainak. Magyarországnak, mint Romániával szomszédos országnak alaposan meg kell fontolnia, hogy olyan megoldást találjon, amely nem jelent feszültségeket a munkaerőpiacon, de figyelembe veszi a romániai magyar nemzetiségű állampolgárok érdekeit is. Ezt jelentheti a szabadabb munkavállalás biztosítása bizonyos szakmákban, területeken.

Az MTI korábban hírt adott arról, hogy az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága a közelmúltban egyetértett azzal, hogy Magyarország az első két évben ne biztosítson teljesen szabad munkavállalást, de azokban a szakmákban, amelyekben Magyarországon munkaerőhiány van, könnyítse meg a román és bolgár munkavállalók elhelyezkedését. Többen indokolták ezt azzal, hogy a régi tagországok rendelkezésére álló hétéves átmeneti időszak első két évében nincs lehetőség egy teljesen szabad munkavállalás későbbi szigorítására. Ezért először csak bizonyos szakmáknál célszerű lehetőséget adni a könnyebb munkavállalásra, illetve a regisztráció és elemzés alapján dönteni a későbbi könnyítésekről. A külföldi munkavállalók munkavállalását követő regisztrációs rendszer alapján félévente értékelhető lenne, hogy jelentett-e munkavállalásuk munkaerőpiaci feszültséget. Amennyiben nem, akkor lehetségesek további könnyítések.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács is foglalkozott a kérdéssel a közelmúltban. A szakszervezetek többsége nem támogatta azt a javaslatot, hogy csak egy bizonyos szakmai körben könnyítsék meg a román és a bolgár állampolgárok magyarországi munkavállalását. Szerintük ez nem következetes magatartás, mert Magyarország, amikor saját állampolgárainak munkavállalásáról volt szó, a szabad munkavállalást szorgalmazta. A munkáltatói érdekképviseletek fele szintén elutasította a korlátozást, szerintük ez gazdaságilag sem indokolt, a munkáltatói érdekképviseletek másik fele bizonyos korlátozást tartott szükségesnek.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter