Megjelent: 7 éve

Nagy a túljelentkezés a katonai pályára

Hatszoros a túljelentkezés a katonai képzésekre, valamint még mindig kevés a nő a hivatásos tiszti pályára készülők között - tudta meg a Népszabadság Online. Augusztus 20-án száz honvédtisztjelölt tette le esküjét a Hősök terén, közülük 9 volt nő.

A lap a Honvédelmi Minisztériumtól megtudta, a felavatott frissdiplomások harmada jelessel zárta az egyetemet.
A végzősök is egyre többen vannak: három éve még csak hatvankilencen diplomáztak. Tavaly 16, a megelőző két évben pedig 7-7 lány volt a hadnagyok között. Azonban már a jelentkezők harminc százaléka nő.

A honvédelmi tárca szerint az arány megfelel a NATO-országokban jellemzőnek. És bár a katonai szakma alapvetően férfias, a nők remekül megállják a helyüket a seregben.

A tisztavatások történetében idén fordult elő először, hogy az egyik század élén női parancsnokot láthattunk.

A keleti régióban különösen népszerű

A családi tradíciók és a nehezebb munkaerő-piaci helyzet is okozhatja, hogy a kelet-magyarországi fiatalok közül többen választják a katonai pályát.

Népszabadság Online
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter