Megjelent: 10 éve

Ne bízza idős éveit az állami nyugdíjra

Nem remekelnek a magyarok az öngondoskodás terén, a többség még mindig az államtól várja a nyugdíjproblémák megoldását. Pedig a nyugdíjasévekről való gondoskodást már fiatal korban el kellene kezdeni, annak érdekében, hogy a megszokott életszínvonalat ne kelljen alább adni, mutat rá a Világgazdaság cikke.

A Világgazdaság cikke szerint nem kizárt, hogy hamarosan szociális krízisbe fordul a válság. Az OECD az országok nyugdíjrendszereit vizsgáló tanulmánya szerint ugyanis a válság hatása elsősorban a nyugdíjkorhoz közeli réteget érintette hátrányosan, akiknek a problémáit a kormányok különbözőképpen kezelték. Volt, ahol egyszeri juttatásokat adtak, vagy megemelték a nyugdíjat, több kormány pedig biztosította, hogy idő előtt hozzányúlhassanak megtakarításaikhoz, írja a lap.

Magyarországon nagy a bizonytalanság a nyugdíjjal kapcsolatban, az emberek 59 százaléka nincs tisztában az állami nyugdíj mértékével, és a megtakarításokkal kapcsolatos lehetőségekkel. Ez az arány Romániában 44, Csehországban 26 százalék.

Hazánkban a nyugdíjcélú kiadások GDP-arányosan meghaladják az OECD-országok átlagát, ezért az állam ösztönzőkkel próbálja fokozni a nyugdíjcélú megtakarításokat.

Egy biztosító marketingvezérigazgató-helyettese kiemelte: az egyén felelőssége kiválasztani azokat a hosszú távú megtakarítási lehetőségeket, amelyek később biztosítják számára a megszokott életszínvonalat. Az öngondoskodást azonban sokan halogatják.

Világgazdaság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter