Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Necas: fel kell oldani az uniós munkaerő-piaci korlátozásokat

Az Európai Unió (EU) összes tagállamában mihamarabb meg kell szüntetni a munkaerő szabad áramlását korlátozó intézkedéseket, jelentette ki Petr Necas, cseh szociális és munkaügyi miniszter csütörtökön délután a dél-morvaországi Luhacovicében, amikor megnyitotta a 27 EU-tagállam szaktárcái vezetőinek kötetlen tanácskozását.

Magyarországot az uniós munkaügyi miniszterek háromnapos fórumán Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter képviseli. Ez az első nagyszabású rendezvény, amelyre a cseh EU-elnökség alatt nem Prágában, hanem vidéken kerül sor. A cseh kormány célja ezzel az, hogy a következő fél év alatt Európával ne csak a fővárost, hanem a kisebb cseh városokat és a vidéket is megismertesse.

Necas bírálóan szólt arról, hogy például a cseh állampolgárok előtt továbbra is zárva van a német, az osztrák, a belga és a dán munkapiac. A korlátozások végső határa 2011. - Úgy látom, hogy különösen a német és az osztrák kormányt nem lesz könnyű meggyőzni arról, hogy ezeket a korlátozásokat oldja fel - fejtette ki véleményét Necas.

Tanácskozás a heti munkaidőről

A szakminiszteri tanácskozás további fontos témáját a munkaidő jelenti. Sokat vitatott kérdés, hogy a maximális heti munkaidő 48 óra legyen-e, vagy esetleg engedélyezve legyen a túlórázás is. - Azon leszünk, hogy a cseh elnökség ideje alatt kompromisszumos megoldást találjunk erre a kérdésre - jegyezte meg a cseh miniszter.

A miniszterek véleményt cserélnek a rokkantak alkalmazásának problémáiról, s szakképzettségről, a munkaerő mobilitásáról és néhány más szakkérdésről is. A fórumon Vladimír Spidla, az Európai Unió munkaügyi biztosa, valamint az európai szakszervezetek képviselői is elmondják véleményüket.
  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
A vártnál jobban csökkent a munkanélküliség áprilisban Lengyelországban

A regisztrált munkanélküliek száma 25 ezerrel csökkent márciushoz képest. Teljes cikk

Bevezethetik a hatnapos munkahetet Oroszországban

A szankciók miatt nehéz helyzetbe került az orosz gazdaság. Teljes cikk

Sztrájkot hirdettek szerdára az oktatási szakszervezetek Romániában

Múlt szerdán a szakszervezetek több mint tízezer tagja tüntetett a magasabb bérekért Bukarestben. Teljes cikk