Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Nehezen éledezik a kkv-szektor

A Policy Agenda kkv-konjunktúraindexe változatlanul a szektor nehéz helyzetét tükrözi, ami azt tükrözi, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv) vezetői szerint még várat magára a gazdasági fellendülés.

images

Jelenleg 45,2 százalékon áll a kkv-konjunktúraindexe: a második negyedévi felmérésében a cégvezetők 52 százaléka vélte úgy, hogy a következő félévben romlani fog a magyar gazdaság helyzete, míg 24 százaléka némi javulást vár.

Optimistábbak a cégvezetők saját vállalkozásuk megítélésében: 35 százalékuk gondolja úgy, hogy romlani fog cégének pozíciója, miközben 33 százalékuk számít valamiféle javulásra. Tavaly a pesszimisták aránya még 52 százalék volt, most ezek egyharmada a semleges választ adók közé került, egyfajta esélyt jelezve az ez évi javulásra - áll a közleményben.

Likviditási kérdésben sem egységes a kép: a válaszadók 31 százaléka szerint a következő félévben romlik cégének pénzügyi helyzete, ugyanakkor a két évvel ezelőtti szintre, 17 százalékra emelkedett azok aránya, akik javulásra számítanak.

Az index a bővítés lehetőségére is rákérdezett: a cégvezetők 39 százaléka lát esélyt arra, hogy a következő félévben bővítse vállalkozásának tevékenységét. A kutatás szerint bár ez kevés lehet egy érezhető kibontakozáshoz, növekedéshez, mégis jobb, mint a tavaly év végén mért 31 százalék. Eközben nőtt azok száma is, 27-ről 29 százalékra, akik szerint a bizonytalan jövő ellehetetleníti a beruházások tervezését, további 30 százalékuk szerint pedig nagymértékben korlátozza a fejlesztési-beruházási terveket. Ráadásul közepes mértékben hátráltatják a beruházásokat a finanszírozási nehézségek, és a régóta elégtelennek ítélt belföldi kereslet is.

Némileg ellentmond a legtöbb - akár a Policy Agenda által is készített - gazdasági előrejelzésnek, hogy javuló értékesítési helyzetet várnak a cégvezetők - áll a közleményében. A válaszadók várakozásai az értékesítési helyzetet érintően elérték a két évvel ezelőtti szintet: már 33 százalékuk számol azzal, hogy belföldön javulhatnak a pozíciói ezen a területen. Ugyanakkor az exportra termelő cégek között nem ilyen kedvező a hangulat: a két évvel ezelőtti 37 százalékhoz képest most csak 29 százalékuk várja, hogy javulhat, vagy akár jelentősen javulhat cégének értékesítési helyzete a következő félév során.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter