Megjelent: 9 éve

Nem egyéni szinten érvényesül majd a bérajánlás

A munkaadók és a kormány tegnapi megállapodása után gyakorlatilag értelmét vesztette a Fidesz által létrehozott bérmonitoring-bizottság. A bérajánlás ugyanis nem egyénenként, hanem nemzetgazdasági szinten fog érvényesülni - írja a Világgazdaság.

Lényegében okafogyottá vált a Rogán-féle bérkommandó azok után, hogy Matolcsy György a munkaadókkal folytatott tárgyalásán egyetértett azzal, hogy a bérajánlás éves szintű legyen és a gazdaság egészére vonatkozzon. Mégis lesznek, akik az új adórendszerben rosszabbul járnak.

Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint az "egyetértő, tisztázó" beszélgetés során ugyan nem írtak alá megállapodást, ám egy rossz kommunikáció végére tettek pontot. A felek ugyanis egyetértettek abban, hogy tiszteletben tartják a tavaly decemberi Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén aláírt 4-6 százalékos bérajánlást, amelynek nem egyéneknél vagy vállalatoknál, hanem a nemzetgazdaság egészében kell érvényesülnie, ráadásul éves szinten.

Nem tartható tehát az az elképzelés, hogy már január 1-jétől és minden munkavállaló esetében érvényesüljön a bér szinten tartása - tette hozzá Dávid Ferenc. A főtitkár azt is elmondta, a munkáltatókat arra kérik, hogy lehetőségeik és erejük szerint érvényesítsék az OÉT-ülésen aláírt ajánlást.

A munkaadók álláspontja szerint ezzel a kormány bérmonitoring-bizottságának léte okafogyottá vált, Dávid szerint a kormányoldalnak el kell gondolkodnia azon, a továbbiakban érdemes-e a jó viszonyt kockáztatni a Rogán vezette testülettel.

Nagy Anna kormányszóvivő hozzátette: a munkaadók megígérték, hogy mindent megtesznek az ajánlás teljesüléséért; ez hozzájárulhat ahhoz, hogy oldja a most tapasztalható feszültségeket, és senki ne járjon rosszul.

Azzal, hogy a kormány áldását adja az éves szintű, a nemzetgazdaság egészére vonatkozó bérajánlásra, lényegében elismerte: lesznek, akik rosszabbul járnak - vélik a Világgazdaság szakértői.

Világgazdaság

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter