Megjelent: 11 éve

Nem elég vonzó a rendőri pálya Budapesten

Hatszáz végzős diákot avattak rendőrré Budapesten. Az utánpótlásra nagy szükség van, mivel legalább hétszáz emberre volna szüksége a fővárosi állománynak - közölte a rendőrfőkapitány, aki szerint azért választja kevesebb budapesti fiatal a rendőri hivatást, mivel a fővárosban több a munkalehetőség, mint vidéken.

A rendőrtiszti főiskola, a rendőr szakközépiskola és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem mintegy hatszáz végzős diákját avatták rendőrré ünnepélyes keretek között kedden Budapesten.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány az ünnepségen elmondta: egyszerre még soha sem érkezett ennyi végzős hallgató a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kötelékébe.
Az utánpótlásra nagy szükség van, mivel a BRFK jelentős létszámhiánnyal küzd: még legalább hétszáz emberre volna szüksége a fővárosi állománynak - közölte a főkapitány, aki úgy vélekedett, hogy öt éven belül minimálisra csökkenhet a létszámhiány.

A most avatott fiatal rendőrök többsége vidéki, így nem garantált a fővárosban maradásuk. A jelenlegi jogszabályok szerint pedig legfeljebb fél évig lehet egy rendőrt visszatartani, utána oda kéri az áthelyezését, ahova akarja.

Az MTI kérdésére a főkapitány elmondta, hogy kevesebb budapesti fiatal választja a rendőri hivatást, ennek valószínűleg az az oka, hogy a fővárosban több munkalehetőség van, mint vidéken. Ma egy kezdő rendőr 100-120 ezer forintot kap kézhez a fővárosban - tette hozzá. A fiatal végzősöket a főváros kerületeiben állítják szolgálatba, néhányan a vízi rendészethez és a közlekedési rendészethez kerülnek.

MTI/Edupress.hu
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter