Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Nem hagyta annyiban a szakszervezet: hétfőn mégis lesz sztrájk a British Airways-nél

Ötnapos sztrájkba kezdenek hétfőn a British Airways (BA) légi utaskísérői, miután csütörtökön a londoni fellebbviteli bíróság megsemmisítette a sztrájkra korábban kimondott bírói tilalmat.

A brit légitársaság 13 ezer légi utaskísérőjéből 12 ezret képviselő Unite szakszervezet csütörtök este, nem sokkal a fellebbviteli végzés után bejelentette: a korábbi terveknek megfelelően május 24-én megkezdődik a munkabeszüntetés.

Az érdekképviselet kifejezte ugyanakkor tárgyalási készségét is, közölve: a BA vezetésének "a következő három napban még van esélye" a vitás ügyek rendezésére. A szakszervezet összesen húsz sztrájknapot hirdetett meg. Az első munkabeszüntetés május 18-ától 22-éig tartott volna, de ez az elsőfokú tiltó döntés miatt nem kezdődött el. A BA azzal az érvvel fordult a bírósághoz, hogy az érdekképviselet eljárási szabálytalanságokat követett el, amikor tagságát megszavaztatta a munkabeszüntetésről.

A londoni felsőbíróság először a légitársaságnak adott igazat, így az első sztrájkot - amely keddtől lett volna esedékes, és még most is tartana - a szakszervezet lefújta. A másodfokon eljáró fellebbviteli fórum azonban csütörtöki végzésével az érdekképviseletnek adott igazat. A további sztrájkokat május 30-ától június 3-áig és június 5-étől június 9-éig tartanák.

A Unite csütörtök esti közleményében bejelentette: már értesítette a British Airways vezetését, hogy ha nem születik megállapodás, ezeket a sztrájkokat is megtartják. A BA csütörtöki közleményében azonban kifejezte reményét, hogy a légikísérők zöme figyelmen kívül hagyja a sztrájkfelhívást. A cég azzal számol, hogy a sztrájknapokra foglalással bíró utasok 70 százalékát el tudja szállítani célállomásukra.

A BA utaskísérői márciusban is sztrájkoltak, először három, majd négy napig. A hónapok óta húzódó munkajogi viszály előzményeként a súlyos anyagi gondokkal küszködő British Airways vezetése - drasztikus takarékossági program keretében - tavaly novemberben két évre befagyasztotta az utaskísérők bérét, háromezret közülük részmunkaidős foglalkoztatásra helyezett át, és csökkentette a hosszú távú járatok légi kiszolgáló személyzetének létszámát.

A szakszervezet szerint a cég ezzel munkaszerződéseket sértő módosításokat kényszerített az utaskísérői állományra, előzetes konzultáció nélkül. A vita azóta tovább mélyült, mivel a Unite most már azt is követeli, hogy a BA állítsa vissza a márciusi sztrájkok résztvevőitől véglegesen megvont jelentős utazási kedvezményeket.

A minden BA-alkalmazottat megillető kedvezmények közé tartozik, hogy a munkatársak, valamint közvetlen családtagjaik - az alkalmazott hat hónapi munkaviszonya után - a teljes ár tíz százalékáért utazhatnak a British Airways bármelyik járatán. Mindez azonban nem része a munkaszerződéseknek, és a BA a márciusi sztrájkok előtt figyelmeztette utaskísérőit, hogy ha sztrájkolnak, véglegesen elveszítik minden kedvezményüket.

A British Airways eddigi legrosszabb üzleti félévét zárta tavaly szeptemberben: adófizetés előtti vesztesége 292 millió font (csaknem 90 milliárd forint) volt. Ez azt jelenti, hogy a BA percenként több mint ezer font veszteséggel működött tavaly. A decemberrel zárult negyedévről további 50 millió font adó előtti veszteséget jelentett a cég, és elemzők szerint a pénzügyi év egészének hamarosan esedékes eredményjelentése akár 600 millió fontos (180 milliárd forintos) rekordveszteséget is feltárhat.  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Indul a Lufthansa Systems fiatal tehetség programja

A Lufthansa Systems Hungária idén is elindítja IT Young Professional Programját, amelybe általános szoftverfejlesztési ismeretekkel rendelkező,... Teljes cikk

Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste

Az összes jogosult dolgozó 350 euró értékben kap az osztrák pénzintézet értékpapírjából, és ezzel munkavállalóból társtulajdonossá válnak. Teljes cikk

120 új pozíciót hirdet meg budapesti központjában a TheSoul Publishing

A cég többek között videógyártás, dizájn, IT, irodavezetés területekre keres munkaerőt. Teljes cikk