Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Nem jogellenes az óvodák nyári bezárása

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének állításával ellentétben nem jogellenes az óvodák nyári bezárása.

Az érdekvédelmi szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében rámutatott: a települési önkormányzat törvényben előírt kötelezettsége a felügyelet nélkül maradt gyermekek napközbeni ellátásáról való gondoskodás. Nem tekinthető ezért jogszerűtlennek, hogy amennyiben a településen több óvoda működik, megtervezzék az egyes óvodák nyári működésével és bezárásával kapcsolatos feladatokat. Ennek során sem jogilag, sem szakmailag nem kifogásolható megoldás, ha a zárva tartó óvodába járó gyermekek közül azokat, akiknek a felügyeletéről a szülők nem tudnak gondoskodni, ideiglenesen másik, a nyitva tartó óvodába irányítják át - olvasható az állásfoglalásban.

Az MSZOE honlapja szerint az iskolába járó tanulók napközbeni ellátása önkormányzati feladat nyári iskolai szünetben is. Az óvodákban nincs nyári szünet, s az óvodákat a munkába járó szülők igénye szerint egész évben folyamatosan nyitva kell tartani. A szülői szervezet szerint sérti az Európai Unió szociális és foglalkoztatáspolitikája által prioritásként kezelt, a család és a munkahely összeegyeztetését segítő ellátások fejlesztésére irányuló törekvést, ha napokra, hetekre, hónapokra bezárják az óvodákat, iskolákat.

A Pedagógusok Szakszervezete rámutatott: az igaz, hogy a közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján az óvoda heti és éves nyitvatartási idejének meghatározása nem az intézmény, hanem a fenntartó feladata. A törvény végrehajtására kiadott miniszteri rendelet pedig előírja, hogy az óvoda nyári zárva tartásáról legkésőbb február 15-éig a szülőket tájékoztatni kell. Az óvoda éves működési rendjének kialakításához indokolt a szülői igényeket ismerni, ezért elengedhetetlen, hogy az óvodák konzultáljanak a szülőkkel.

Az óvodák működésének nyári szüneteltetése nélkül azonban lehetetlenné válna az óvodapedagógusok szabadságának kiadása. Az óvodapedagógusnak, mint minden munkavállalónak és közalkalmazottnak, joga van arra, hogy szabadságon legyen, és a munkáltató pedig köteles a szabadság igénybevételének lehetőségét biztosítani - olvasható a PSZ közleményében.

Hozzátették: a nyári időszak a legalkalmasabb erre, mivel a szülők is ekkor tudják a legkönnyebben megoldani a gyermekük felügyeletével kapcsolatos feladatokat. Az óvodapedagógusok szabadságolásának ideje alkalmas az óvoda helyiségeinek és berendezéseinek felújításával, karbantartásával összefüggő feladatok elvégzésére is.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter