Megjelent: 12 éve

Nem kötnek szerződést az egri kórház dolgozói

Az egri Markoth Ferenc kórház 860 dolgozója már biztosan nem írja alá a szerződést a Hospinvest Zrt.-vel, a kórház új üzemeltetőjével, amely azt jelenti, hogy alig 200-an maradnának a kórház alkalmazásában. Ilyen feltételekkel pedig az üzemeltető cég nem kaphatja meg a működési engedélyt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól - értesült az InfoRádió.

Összesen mintegy 1300 dolgozója van az intézményben. Az InfoRádió úgy értesült: közülük 860-an biztosan nem írják alá a hétfőn kézhez kapott szerződést a Hospinvest Zrt-vel. Ők már korábban közös ügyvédhez fordultak.

A megyei testület februárban döntött arról, hogy a következő 20 évben a Hospinvest Zrt. működtetheti a Heves megyei kórházat. A döntés ellen a kórház dolgozói és több civil szervezet is tiltakozott, és mindkét testületi ülésen botrányos jelenetek játszódtak le - adja hírül az InfoRádió

A főorvosok pénteken, a többi dolgozó hétfőn kapta kézhez új szerződését. Az ajánlaton nem a Hospinvest Zrt. neve szerepelt. A dolgozók attól tartanak, hogy a kft. mögött nincs megfelelő háttér.

Emellett dolgozók szerint a szerződés rossz feltételeket tartamaz. Az InfoRádió úgy tudja: a kórház munkatársai eddig - beosztástól függően - a garantált fizetésen felül havi 4 és 100 ezer forint közti illetményt kaptak. Erről a szerződésekben nem esik szó, mindenki számára a korábbi alapbérét kínálták fel.

A dolgozók sérelmezik, hogy a szerződésben nincsenek benne a közalkalmazotti törvény fontos elemei, holott a cég korábban ígéretet tette arra, hogy ezeket két évig biztosan megtartja. A kiküldött javaslatokban nem szerepel a munkarend, a szabadságolás rendje, nem esik szó a 13. havi juttatásról és az utazási hozzájárulásokról sem. A dolgozóknak 15 napon belül kell hivatalosan dönteniük arról, hogy aláírják-e a szerződéseket.

A kórház csak akkor kap működési engedélyt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól, ha teljesíti a minimális feltételeket, amely 200 dolgozóval nem valósítható meg.

Ekkor a Hospinvestnek a megyével kötött szerződése szerint kétszer 120 nap áll a rendelkezésére, hogy pótolja az engedélyhez szükséges létszámot, és megteremtse a szükséges feltételeket. A kórház 19 főorvosa közül 16 nem írja alá a szerződést, képviselőik hétfőn találkoznak az egészségügyi miniszterrel.

A dolgozók képviselői csütörtök reggel mennek a közigazgatási hivatal vezetőjéhez, hogy a beadvánnyal sorsáról felvilágosítást kapjanak.

InfoRádió
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk