Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Nem lesz népszavazás a vasárnapi munkáról, a Kúria döntött

Az MSZP szerint jogi nonszensz a Kúria keddi döntése a párt vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséről, a szocialisták szerint a Kúria politikai döntést hajtott végre.

Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke, fracióvezető-helyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón arra reagált, hogy a Kúria eljárási okok miatt elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntésével kapcsolatos felülvizsgálati kérelmet az MSZP vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezésének ügyében.

Az MSZP-s képviselő azt mondta, a Kúria nem tudott belekötni a népszavazási kérdésük tartalmába, illetve a benyújtás időpontjába, ezért most úgy döntött, hogy nem lehet meghatalmazott útján beadni a népszavazási kérdést.

A szocialista politikus szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az elmúlt években tucatszámra fogadta be a meghatalmazott által benyújtott beadványokat. Hozzátette: az MSZP kétszáz százalékos pótlékról szóló, meghatalmazott útján beadott népszavazási kérdését is elfogadta a Nemzeti Választási Iroda (NVI), majd jóváhagyta a NVB.

Lukács Zoltán azt mondta, a Kúria szerint azért nem lehet megbízott útján beadni a népszavazási kérdéseket, mert nincs benne a törvényben. Amit nem tilt a törvény, azt lehet, vagyis ha a törvény nem tiltja meg, hogy a papírokat meghatalmazott útján nyújtsák be, akkor azt be lehet így adni - érvelt.

Értékelése szerint a Kúria politikai döntést hajtott végre azért, mert nem tudták máshogy megakadályozni az MSZP vasárnapi zárva tartásról szóló kezdeményezését.

Lukács Zoltán elmondta, hogy munkatársaik reggel hat órától ott álltak az NVI előtt, és frakciótársa, Harangozó Tamás ismét benyújtotta a népszavazási kérdést, de megelőzték. Az elsőként érkezőnek még arról is tudomása volt, hogy nem lehet meghatalmazott útján beadni a népszavazási kérdést, miközben a döntést még nem is hozta nyilvánosságra a Kúria - mondta.

Az MSZP június 30-án nyújtotta be népszavazási kérdést, miszerint "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?" A szocialistákat akkor is megelőzte egy magánszemély, aki a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban egy ellentétes tartalmú népszavazási kérdést nyújtott be hitelesítésre.

A jogorvoslati eljárásokat kedden zárta le a Kúria. A Kúria a magánszemély kérdését azért utasította el, mert nem tartotta egyértelműnek. Az MSZP-hez köthető kérelem ügyében arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvény szerint a döntések meghozatalában szavazati joggal rendelkező NVB-tagok nem vehetnek részt olyan eljárási cselekményekben - például mások népszavazási kezdeményezésének kézbesítésében -, amelyek törvényességének elbírálásában is döntésalakító szerepük van. Ezt a kezdeményezést azonban "nem a magánszemély szervező, hanem dr. L. A., az NVB megbízott tagja juttatta el az NVI részére", ám ezt nem tehette volna meg.

A Kúria döntését követően, a párhuzamossági moratórium lejártával nyílt lehetőség újabb kérdések benyújtására a boltok vasárnapi zárva tartásáról.

A Fidesz szerint felháborító, hogy a szocialisták az elhibázott beadványuk miatt képesek a Kúriát és mindenki mást vádolni, csak magukat nem.

A Fidesz szerint az idő igazolta, hogy a vasárnapi pihenőnap bevezetése körüli "politikai hisztériakeltés" megalapozatlan volt. Közölték továbbá, hogy a kereskedelmi forgalom és a kereskedelemben foglalkoztatottak száma is nőtt, a független kisboltok, a családi vállalkozások erősödnek, a kiskereskedelemben dolgozó alkalmazottak pedig vasárnap pihenni tudnak.
  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: meg kell vizsgálni, hogy fennmaradhat-e mostani formájában a kata

A pénzügyminiszter-jelölt szerint nagy siker volt a kata bevezetése, de felül kell vizsgálni, hogy jelenlegi formájában maradhat-e. Teljes cikk

Foglalkoztatási program indul Komárom-Esztergom megyében

A cél, hogy a program elhagyásának időpontjában legalább 836 ember álljon foglalkoztatásban. Teljes cikk

Több ezer étterem és szórakozóhely zárt be két év alatt

Budapesten zárt be a legtöbb étterem és büfé, a cukrászdák száma a járvány alatt sem csökkent. Teljes cikk