Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Nem lesz népszavazás a vasárnapi munkáról, a Kúria döntött

Az MSZP szerint jogi nonszensz a Kúria keddi döntése a párt vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséről, a szocialisták szerint a Kúria politikai döntést hajtott végre.

Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke, fracióvezető-helyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón arra reagált, hogy a Kúria eljárási okok miatt elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntésével kapcsolatos felülvizsgálati kérelmet az MSZP vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezésének ügyében.

Az MSZP-s képviselő azt mondta, a Kúria nem tudott belekötni a népszavazási kérdésük tartalmába, illetve a benyújtás időpontjába, ezért most úgy döntött, hogy nem lehet meghatalmazott útján beadni a népszavazási kérdést.

A szocialista politikus szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az elmúlt években tucatszámra fogadta be a meghatalmazott által benyújtott beadványokat. Hozzátette: az MSZP kétszáz százalékos pótlékról szóló, meghatalmazott útján beadott népszavazási kérdését is elfogadta a Nemzeti Választási Iroda (NVI), majd jóváhagyta a NVB.

Lukács Zoltán azt mondta, a Kúria szerint azért nem lehet megbízott útján beadni a népszavazási kérdéseket, mert nincs benne a törvényben. Amit nem tilt a törvény, azt lehet, vagyis ha a törvény nem tiltja meg, hogy a papírokat meghatalmazott útján nyújtsák be, akkor azt be lehet így adni - érvelt.

Értékelése szerint a Kúria politikai döntést hajtott végre azért, mert nem tudták máshogy megakadályozni az MSZP vasárnapi zárva tartásról szóló kezdeményezését.

Lukács Zoltán elmondta, hogy munkatársaik reggel hat órától ott álltak az NVI előtt, és frakciótársa, Harangozó Tamás ismét benyújtotta a népszavazási kérdést, de megelőzték. Az elsőként érkezőnek még arról is tudomása volt, hogy nem lehet meghatalmazott útján beadni a népszavazási kérdést, miközben a döntést még nem is hozta nyilvánosságra a Kúria - mondta.

Az MSZP június 30-án nyújtotta be népszavazási kérdést, miszerint "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?" A szocialistákat akkor is megelőzte egy magánszemély, aki a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban egy ellentétes tartalmú népszavazási kérdést nyújtott be hitelesítésre.

A jogorvoslati eljárásokat kedden zárta le a Kúria. A Kúria a magánszemély kérdését azért utasította el, mert nem tartotta egyértelműnek. Az MSZP-hez köthető kérelem ügyében arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvény szerint a döntések meghozatalában szavazati joggal rendelkező NVB-tagok nem vehetnek részt olyan eljárási cselekményekben - például mások népszavazási kezdeményezésének kézbesítésében -, amelyek törvényességének elbírálásában is döntésalakító szerepük van. Ezt a kezdeményezést azonban "nem a magánszemély szervező, hanem dr. L. A., az NVB megbízott tagja juttatta el az NVI részére", ám ezt nem tehette volna meg.

A Kúria döntését követően, a párhuzamossági moratórium lejártával nyílt lehetőség újabb kérdések benyújtására a boltok vasárnapi zárva tartásáról.

A Fidesz szerint felháborító, hogy a szocialisták az elhibázott beadványuk miatt képesek a Kúriát és mindenki mást vádolni, csak magukat nem.

A Fidesz szerint az idő igazolta, hogy a vasárnapi pihenőnap bevezetése körüli "politikai hisztériakeltés" megalapozatlan volt. Közölték továbbá, hogy a kereskedelmi forgalom és a kereskedelemben foglalkoztatottak száma is nőtt, a független kisboltok, a családi vállalkozások erősödnek, a kiskereskedelemben dolgozó alkalmazottak pedig vasárnap pihenni tudnak.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter