Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Nem növekszik jövőre az illetményalap a közszférában

A köztisztviselők, bírák és ügyészek illetményalapja nem növekszik jövőre, viszont a professzoroké több mint 20 ezer forinttal emelkedik a 2009. évi költségvetési törvényjavaslatban.

A köztisztviselői illetményalap változatlanul 38.650 forint marad 2009-ben is. Igaz, a köztisztviselői törvény - a közszféra többi szereplőjének tevékenységét szabályozó törvényekhez hasonlóan - csak annyit mond, hogy az illetményalap nem csökkenhet az előző évihez képest.
Változatlan maradt a bírák és az ügyészek 359 ezer forintos legalacsonyabb alapilletménye is. Nem változott a jogi segítő, illetve a kirendelt ügyvéd óradíja sem, mindkettő 3 ezer forint maradt.

A bíróságok 77,3 milliárd forintos jövő évi költségvetése 4,8 milliárddal több, mint az idei. A javaslat indoklása szerint a többlet a januárban esedékes 13. havi bérre, valamint a Fővárosi-, illetve a Pest megyei Bíróság létszámfejlesztésére nyújt fedezetet.

Az ügyészség 31,6 milliárdos jövő évi költségvetése 1,6 milliárddal haladja meg az ideit, szintén a 13 havi bér miatt.
A felsőoktatási normatíva évi 116.500 forintról 119 ezer forintra emelkedik. A doktori képzésben részt vevők éves támogatása 1.092.600 forintról nő 1.116.000-re. Az egyetemi tanári munkakör 1. fizetési fokozatának garantált illetménye 437.300 forint lesz, a jelenlegi 416.500 forint helyett. A Bolyai János kutatási ösztöndíj 113.200 forintról 124.500 forintra emelkedik.

A villamosenergia-iparban dolgozók, illetve onnan nyugdíjba mentek támogatást kapnak a villamos energia árából. Ennek a fedezete a MAVIR elkülönített számláján jelenik meg. A támogatás idén 11 fillér kilowattóránként, ez jövőre 12 fillérre emelkedik.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter