Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Nem növekszik jövőre az illetményalap a közszférában

A köztisztviselők, bírák és ügyészek illetményalapja nem növekszik jövőre, viszont a professzoroké több mint 20 ezer forinttal emelkedik a 2009. évi költségvetési törvényjavaslatban.

A köztisztviselői illetményalap változatlanul 38.650 forint marad 2009-ben is. Igaz, a köztisztviselői törvény - a közszféra többi szereplőjének tevékenységét szabályozó törvényekhez hasonlóan - csak annyit mond, hogy az illetményalap nem csökkenhet az előző évihez képest.
Változatlan maradt a bírák és az ügyészek 359 ezer forintos legalacsonyabb alapilletménye is. Nem változott a jogi segítő, illetve a kirendelt ügyvéd óradíja sem, mindkettő 3 ezer forint maradt.

A bíróságok 77,3 milliárd forintos jövő évi költségvetése 4,8 milliárddal több, mint az idei. A javaslat indoklása szerint a többlet a januárban esedékes 13. havi bérre, valamint a Fővárosi-, illetve a Pest megyei Bíróság létszámfejlesztésére nyújt fedezetet.

Az ügyészség 31,6 milliárdos jövő évi költségvetése 1,6 milliárddal haladja meg az ideit, szintén a 13 havi bér miatt.
A felsőoktatási normatíva évi 116.500 forintról 119 ezer forintra emelkedik. A doktori képzésben részt vevők éves támogatása 1.092.600 forintról nő 1.116.000-re. Az egyetemi tanári munkakör 1. fizetési fokozatának garantált illetménye 437.300 forint lesz, a jelenlegi 416.500 forint helyett. A Bolyai János kutatási ösztöndíj 113.200 forintról 124.500 forintra emelkedik.

A villamosenergia-iparban dolgozók, illetve onnan nyugdíjba mentek támogatást kapnak a villamos energia árából. Ennek a fedezete a MAVIR elkülönített számláján jelenik meg. A támogatás idén 11 fillér kilowattóránként, ez jövőre 12 fillérre emelkedik.
  • 2021.01.17Adatvédelmi alapismeretek Ha szeretné rövid idő alatt elsajátítani az adatvédelmi alapismereteket vagy nem találkozott még a GDPR-ral, de szeretne ezen változtatni, akkor e-learning tananyagunkat Önnek ajánljuk. Videónk segítségével megismerkedhet az alapfogalmakon kívül az adatkezelési jogalapok rendszerével, valamint az adatkezelés alapelveivel is. Fél napos konzultációs lehetőségünk segítségével a videóval kapcsolatos kérdéseit vagy egyéb problémáit megbeszélheti a téma szakértőjével, dr. Sepsi Tiborral. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országosan nem állnak át digitális munkarendre az általános iskolák és az óvodák

Csak ott rendelik el a digitális munkarendet az iskolákban és óvodákban, ahol megbetegedés történik. A kormány veszélyeztetettségi és életkori... Teljes cikk

Meglepő adatok: csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Tavaly novemberben 15 millió 933 ezren kerestek munkát az Európai Unióban. Teljes cikk

ÁSZ: 2020 áttörést jelentett a táv- és otthoni munkavégzés elterjedésében

Az Állami Számvevőszék az otthonról végzett munka mentálhigiénés kihívásaira is felhívta a figyelmet. Teljes cikk