Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Nemzeti jövedelemre és demográfiára is hat az esélyegyenlőség

Magyarországon már az iskolarendszer is a leghagyományosabb női és férfiszerepeket sulykolja a gyerekekbe - mondta Nagy Beáta, szociológus, egyetemi docens a pénteki Női-Férfi Kerekasztal Konferencián.

Mindez nem csupán az egyenjogúság miatt kérdéses: ahol nem érvényesül az esélyegyenlőség, ott alacsonyabb a nemzeti jövedelem is - ezt jelzik a kimutatások. Egy felmérés szerint a világ 128 országa közül ez leginkább Svédországra, Norvégiára és Finnországra jellemző, a magyarok a 61. helyen állnak.
A másik megállapítás, hogy ahol magas a nők foglalkoztatottsága, ott több gyermeket is vállalnak, azaz javulnak a demográfiai mutatók. Az a sztereotípia ugyanis már nem állja meg a helyét, hogy ahol a nők nem dolgoznak, ott több gyereket szülnek - tette hozzá a szociológus. Arról nem is beszélve, hogy a gyermekvállalás feletti döntés nemcsak a nők ügye.

Az esélyegyenlőség megteremtése európai uniós elvárás és egyben magyar kormányzati feladat is. A konferencián idézték Rauh Editnek, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkárának az egyik előadását, amelyben kiemeli: a minisztériumon belül működő, a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Osztály hosszú távú munkatervének alapját az EU Bizottság által kiadott, 2006-2010 közötti időszakra szóló ütemterv, az úgynevezett "road map" határozza meg.
Ennek legfőbb területei: egyenlő arányú női-férfi részvétel megteremtése a döntéshozatalban, a nők és a férfiak közötti, egyenlő mértékű gazdasági függetlenség elérése, a szakmai, családi és magánélet jobb összehangolásának elősegítése, a nemi bűncselekmények és az emberkereskedelem felszámolása, a családon belüli erőszak kezelése, a nemekhez kötődő sztereotípiák felszámolása, és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása az EU-n kívüli országokban.

Endrei Judit, a Kor-Határtalanul nevű program vezetője immár harmadszor rendez konferenciát, amelyek minden alkalommal más témát emelnek ki. A mostani tárgya a nők és a férfiak egyenjogúsága, foglalkoztatottsága volt, amelyhez különböző megközelítésből szólt hozzá kutató, dietetikus, szakpszichológus, közgazdász.

Hadas Miklós szociológus, egyetemi tanár előadásának címe - A modern férfi születése - több jelenlévő számára már ismerős volt, hasonló címen ugyanis az előadó könyvet is megjelentetett pár évvel ezelőtt. Az egyetemi tanár érdekes aspektusból - a jellemzően férfiak által űzött sportok szemszögéből - vezette le, hogyan született meg az 1800-as években a modern férfi és mi jellemzi a mai férfi attitűdöket. Amint az MTI munkatársának elmondta, ma a férfiakra a pluralizmus, a sokféleség jellemző. A globalizáció és az internet hatására 1-2 éven belül elterjednek olyan, régen nőiesnek tekintett szokások, mint hogy egy férfi divatos holmikat visel, számos kozmetikai terméket vásárol, festi a haját, sőt reggel akár be is göndöríti.

Ugyanakkor meggyőződése szerint a számtalan okból létező, konzervatív, "macsós" szemlélet relatív fogalom. A svédek toleránsabbak a mássággal szemben és természetesnek veszik az egyenjogúságot, ott a férfiak a hagyományos női szerepkörökből adódó feladatokat is átvállalják - ilyen a gyermeknevelés, a háztartási munka - míg ez nem jellemző mondjuk Romániára, Bulgáriára vagy egyes mediterrán országokra, de Magyarországra se.

Egyébként nemcsak a férfiak konzervatívak a társadalmi munkamegosztás terén, hanem a magyar nők is, ami a tudattalan mintáknak, a rejtetten oktatott példáknak tudhatók be - ezt Nagy Beáta konkrét, nemrég kibocsátott iskolakönyvekből kivett idézetekkel illusztrálta. Bár e tekintetben is adódnak kivételek: Spanyolország kifejezetten konzervatív "macsó" szellemű társadalomnak számít, mégis, az utóbbi évtizedben jelentős előrelépést tettek a nők politikai szerepvállalása terén.

Magyarország azonban "lemaradt és beragadt" - hangzott el a szélesebb körű vitával zárult konferencián - stabilan a nők 10 százaléka politizál aktívan, de míg pár évvel ezelőtt ez az arány a 48. helyre volt elég, ma már csak a 120. helyet sikerül vele megcélozni a társadalmakat e tekintetben rangsoroló listán.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság - nem jogerősen - súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki... Teljes cikk

Megkéseltek több amerikai vendégoktatót Kínában

Négy amerikai főiskolai oktató sérült meg egy késes támadásban az északkelet-kínai Csilin tartományban - közölte az amerikai média és amerikai... Teljes cikk

Minden tizedik brit dolgozó korábban hagyja abba a munkát a jóidő miatt

Vannak olyan dolgozók, akik a betegszabadságukat is kiveszik, hogy élvezzék a jóidőt. Teljes cikk