Népszerű az elektronikus munkakönyv "/>
Megjelent: 14 éve

Népszerű az elektronikus munkakönyv

Az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisba (EMMA) 6,3 millió bejelentést tettek a munkáltatók 2004. május 1-je óta, amióta ez kötelező számukra

A munkáltatók, a szakszervezetek és a kormányzat képviselői az EMMA intézményrendszerének létrehozása előtt sok éven át vitáztak az Országos Érdekegyeztető Tanács keretei között, hogy milyen formában állítsák vissza a korábbi munkakönyvet. Nyilvánvaló volt, hogy erre ma már csak egy elektronikus formát lehet alkalmazni, de sokáig nem tudtak megegyezni a finanszírozásról, illetve arról, milyen adatokat tartalmazzon az új nyilvántartás. A szakszervezetek például határozottan tiltakoztak az ellen, hogy a nyilvántartásból az új munkáltató számára kiderüljön a munkavállaló korábbi keresete. A sok vita után 2004-re sikerült megegyezni az új nyilvántartási forma fő elveiről.

Adók, járulékok a Privátbankáron
Azóta nem kis munkával a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalókra vonatkozóan a teljes körűséget megközelítő adatbázist sikerült kialakítani - mondta Oroszlán Andrea, a Foglalkoztatási Hivatal munkaügyi nyilvántartó központjának vezetője az MTI érdeklődésére.

A 2004. május 1. előtti adatokat az Országos Nyugdíjbiztosítótól, illetve az Egészségbiztosítási Pénztártól vették át, majd a múlt év során a cégek együttműködésével ezeket az adatokat is ellenőrizték - hangsúlyozta Oroszlán Andrea.

A új bejelentéseket is folyamatosan ellenőrzik, egyebek között összevetik a céginformációs adatbázissal. Figyelik, hogy az adott cég létezik-e, és milyen változások adódnak a jogutódlással.

Az eddig regisztrált 6,3 millió munkáltatói bejelentés közül 2,9 millió vonatkozott új munkaviszonyok létesítésére, az ezzel kapcsolatos adatmódosításokra, 1,9 millió pedig a kilépésekre. A fennmaradó mennyiség olyan bejelentéseket jelent, amelyekben, például határozott idejű munkaviszonyoknál, a munkáltató egyszerre jelzi a munkaviszony létesítését és a kilépést.

Oroszlán Andrea elmondta: a munkáltatók közül egyre többen használják a korszerű, elektronikus bejelentést.

Kezdetben a munkáltatók többsége még a munkaügyi kirendeltségeken személyesen vagy postai úton jelentette be az adatokat. Akkor az elektronikus úton, vagy a telefonos ügyfélszolgálatnál történő bejelentések aránya még 37 százalék volt. Ma már ez átlagosan 63 százalék. A kirendeltségeken történő bejelentések aránya a kezdeti 15 százalékról 6-8 százalékra csökkent, a postai úton történő adatközlések csaknem 50 százalékos aránya pedig ma már 25-30 százalék.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek