Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Népszerűbb a Start Plusz, mint a Start Extra

Az alacsonyabb kedvezményt jelentő Start Plusz kártyák iránt az idén is jóval nagyobb az érdeklődés, mint az egy évig teljes járulékmentességet biztosító Start Extra kártyák iránt - derül ki az APEH legújabb összesítéséből.

A kártyákat a múlt év júliusától lehet kiváltani, azóta a Start Plusz kártyából 5980-at adott ki az adóhatóság, a Start Extra kártyából 2814-et. A Start Plusz kártyát azok válthatják ki és foglalkoztathatók járulékkedvezménnyel, akik tartósan álláskeresők, vagy gyes, gyed, gyet illetve ápolási díj igénybevételét követő egy éven belül vállalnak munkát. Erre a kártyára jogosultak azok is, akik gyermekük egy éves kora után a gyes igénybevételével együtt kívánnak munkát vállalni.

A Start kártyák előnyei

A Start Plusz kártyával rendelkező személy foglalkoztatásakor a megtakarítás abból adódik, hogy az első évben az összes járulékkötelezettség csak 15 százalék, a második évben pedig 25 százalék, tételes egészségügyi hozzájárulást pedig nem kell fizetni. A Start Extra kártyára azok jogosultak, akik ötven év feletti, vagy legfeljebb alapfokú végzettségű tartósan álláskeresők. A tartósan álláskereső kategória annyit jelent, hogy a kártya igénylése előtti 16 hónapból legalább 12 hónapig volt az illető személy regisztrált álláskereső. Az ilyen személyek foglalkoztatásakor a kártya érvényességének első évében egyáltalán nem kell járulékot és tételes egészségügyi hozzájárulást fizetni, a második évben pedig összes kötelezettségként 15 százalékos járulékot.

Az idősek járulékkedvezménnyel sem mobilizálhatók

A jóval nagyobb járulékkedvezmény ellenére tehát a Start Plusz kártyához képest még feleannyian sem váltottak ki Start Extra kártyát. Ez pedig azt mutatja, hogy az 50 év felettiek, az alacsony iskolai végzettségűek még ilyen nagy járulékkedvezménnyel is jóval nehezebben mobilizálhatók, mint a fiatalok.

A Start kártya alaptípusát egyébként a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére alkalmazzák 2005 októberétől. Azóta a pályakezdők már 80 556 Start kártyát váltottak ki. A felsőfokú végzettségűek létszáma a kártyát kiváltók között 23 453. Mivel a Start kártya érvényességi ideje két év, időközben 19 415 kártya érvényessége már lejárt. A kártya érvényessége akkor is lejár, ha ezalatt a két év alatt egyáltalán nem használták a kedvezmény igénybevételéhez. A kártyát tehát érdemes akkor kiváltani, amikor tényleges munkalehetőség is adódik.

A Start kártyák feltételei

A Start alaptípust a pályakezdő 25 éves koráig, felsőfokú végzettség esetén 30 éves koráig használhatja. A kedvezmény ugyanaz, mint a Start Plusz kártyánál, azaz az első évben összes kötelezettségként 15, a második évben 25 százalékos járulékot kell fizetni a munkáltatónak. A három kártyatípus egyaránt két évig érvényes, illetve érvényességi ideje alatt valamennyi más munkáltatónál is felhasználható. A két új kártyatípusnál a minimálbér kétszereséig vehető igénybe a járulékkedvezmény, az alaptípusnál viszont csak a felsőfokú végzettségűeknél ilyen keresetig, az alap- és középfokú végzettségűeknél csak a minimálbér másfélszereséig számolható el az alacsonyabb járulék.

A Start kártyákkal igénybe vett járulékkedvezmény miatt a társadalombiztosítás nem jut kevesebb járulékhoz, mert a különbözetet korábban a Munkaerőpiaci Alap egyenlítette ki, az új típusú kártyáknál erre európai uniós források is felhasználhatók.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek