Megjelent: 12 éve

Népszerűbb, mint valaha a Babes-Bolyai magyar tagozat

Sekordszámú beiratkozó volt az idén a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatán kínált 61 szakra. Az elmúlt évekhez képest harminc százalékos növekedés tapasztalható. Emelkedett a beiratkozók száma a román tagozaton is, az összes kar szintjén mintegy 18 százalékkal jelentkeztek többen mint a tavaly.

Magyari Tivadar, rektor-helyettes, a magyar tagozat vezetője úgy véli, a beiratkozók számának robbanásszerű növekedésére a magyar szakok számának a növekedése, a gyakorlatiasabb képzés, az egyetem régisége és hírneve valamint a magyar tagozat körüli cirkuszok lecsillapodása lehet magyarázat. "Csökkenőben van ugyanakkor azon magyar fiatalok száma, akik a román tagozaton akarnak tanulni" - jelentette ki Magyari.

A Babes-Bolyai Tudományegyetemen az önálló magyar karok létrehozásának követelésekor 2006-ban robbant ki a konfliktus az intézmény vezetősége és a magyar oktatók egy része körül. Az azóta megoldatlan vita miatt mondott le tisztségéből az intézmény két magyar rektor-helyettese is. Magyari Tivadar rektor-helyettesi tisztségbe választása és Nagy László újraválasztása után az egyetemen már magyar nyelvű feliratok is megjelentek, azonban az önálló magyar karok létrehozása várat magára.

Hír TV/FH
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter