Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Nincs drasztikus változás az adótörvényekben

Adószakértők úgy vélik, a jövő évi adócsomag kevesebb változást hoz, mint az ezt megelőzők. A legfontosabb elemnek a családi adókedvezmény átalakítását tartják.

Adószakértők szerint az Országgyűlés által hétfőn este elfogadott 2014-es adócsomag kisebb változásokat hoz, mint a korábbi évek hasonló csomagjai. A legtöbb fontos változás a családi adókedvezmény terén valósul meg Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója és Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere szerint is.

Kalocsai Zsolt szerint szerint az adócsomag célja az üzleti környezet javítása, a gazdaság további fehérítése, a családi adózás kiszélesítése. Mint írja, a szakmai szempontok figyelembevételével pozitív "meglepetésként" értékelhető, hogy a luxusadó nem szerepel az adócsomagban, a húságazat által várt kedvezményes általános forgalmi adót (áfa) pedig a szűk költségvetési mozgástér miatt csak korlátozottan vezetik be. Az alacsonyabb kulcs csak azon termékekre fog vonatkozni, amelyek jellemzően nem a végső fogyasztáshoz kapcsolódnak.

A vállalkozók számára alapvetően kedvező változásokat tartalmaz a 2014-es adócsomag elfogadott verziója is, és bár az igazán lényegi újdonságok elmaradtak, végül még így is 36 jogszabály módosul jövő év január 1-től - mutatott rá az RSM DTM elnök-vezérigazgatója.

A legtöbb fontos változás a családi adózás terén valósul meg Kalocsai Zsolt szerint. Ilyen például a családi adózás kiterjesztése - az egyéni egészségbiztosítási járulékból és a nyugdíjbiztosítási járulékból is levonhatóvá válik a személyi jövedelemadónál fel nem használt adókedvezmény -, vagy a családi járulékkedvezmény megosztásának lehetősége. A szakértő kiemeli, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a családi járulékkedvezmény nem zárja ki a további személyi jövedelemadó kedvezmények igénybe vételét.

Az szja-t érintő változások kapcsán eltérés az októberi javaslathoz képest, hogy mégsem lép hatályba a külföldi pénznemben megszerzett jövedelmek átszámításának újragondolása, melynek haszonélvezői az RSM DTM elnök-vezérigazgatója szerint a tőkejövedelmekkel rendelkezők lesznek.

A gazdaságot érintő kedvező változások között említi a tárgyi eszköz beruházásokat finanszírozó kölcsönökkel kapcsolatos adókedvezmény növelését, a szociális hozzájárulási adó módosítását, illetve azt a változást, amelynek értelmében áfás számla nélkül is elismert költségnek tekinthető a cégek által üzleti céllal igénybe vett éttermi szolgáltatás.

Egyértelműen hátrányos intézkedés ugyanakkor, hogy a jövő évtől a filmalkotás és előadó-művészeti szervezetek támogatásához kapcsolódóan is bevezetik az úgynevezett kiegészítő támogatás rendszerét, amelynek hatására a vállalkozások által korábban élvezhető előny 75 százaléka eltűnik - teszi hozzá.

A 2014-es végleges adócsomagon a szakértő szerint annak a jelei is láthatók, hogy az októberi javaslat alapján kirajzolódó állami bevételkiesések veszélyét is figyelembe véve hajtottak végre néhány módosítást az elfogadott verzióban. A családi járulékkedvezmény rendszere jelenti az egyedüli jelentősebb, 55-60 milliárd forintnyi bevételkiesést, a sertéshús utáni fizetendő kedvezményes áfa várhatóan nem okoz lényegi hatást. Az évközi látvány-csapatsport, majd e csomag keretében a filmalkotások- és előadó-művészeti szervezetek támogatásához kapcsolódóan bevezetett kiegészítő támogatás rendszere ugyanakkor várhatóan jelentősen csökkenteni fogja jövőre a 2012-ben még 52,2 milliárd forintra rúgó adókedvezmény igénybevételét az RSM DTM vezére szerint.

Veszprémi István az MTI-nek kifejtette: a 2014. évi adótörvény-változások nem tartalmaznak nagy, strukturális változásokat, a könnyítések, a kedvezmények kibővítése és az egyszerűsítések hagsúlyosabbak a szigorításnál. Kiemelte, hogy a családi adókedvezmény kiszélesítése által sok olyan többgyermekes család tudja majd kihasználni a kedvezményeket, akik az elmúlt évben alacsony jövedelmük miatt nem tudtak ezzel a lehetőséggel élni.

A csomag ezen túlmenően is tartogat egyszerűsítéseket és könnyítéseket, ugyanakkor tetten érhetők szigorítások is, főleg a jövedéki adóellenőrzés területén. A bankok pedig egy új, egyszeri adóterhet kapnak: a 2013. december 31-vel megszűnő általános kockázati céltartalék összege után befizetendő 19 százalékos adót társasági adóként kell megfizetniük 2014. március 10-ig, még akkor is, ha veszteséges a társaság.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a zárószavazás előtt benyújtott módosító javaslat a számos jogtechnikai jellegű pontosításon túlmenően érdemi változásokat is tartalmazott. A Deloitte szakértője ezek közül kiemelte, hogy az szja utolsó körös módosítása érdemben befolyásolhatja a teljes életre szóló életbiztosítások adókötelezettségét. A társasági adóban is történtek változások az utolsó pillanatban, így például a film- és előadóművészetnél is bevezették a kiegészítő támogatás intézményét.

Az általános forgalmi adóban végrehajtott végső pontosítások előremutatóak, azzal, hogy az áfaalap utólagos módosulásának esetei közé bekerültek a szerződés módosulása, megszűnése mellé az érvénytelenség és a szerződés létre nem jöttének esetei is, gyakorlatilag már nem nagyon fordulhat elő olyan eset, hogy önellenőrizni kellene az adó(alap) utólagos csökkenésekor - emelte ki Veszprémi István.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Átadták a Kék Madár Alapítvány csokoládéüzemét, ami fogyatékkal élő munkavállalókat foglalkoztat

A 380 négyzetméteren megépült üzemben 28, megváltozott munkaképességű, illetve más hátránnyal küzdő ember dolgozik. Teljes cikk

A foglalkoztatás és a felnőttképzés fejlesztéséről tárgyalt a versenyképességi tanács

Varga Mihály szerint az elmúlt tíz év egyik legfontosabb eredménye, hogy 840 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon. Teljes cikk

Ennyit keresnek a magyar zenészek a jogdíjakból

Körülbelül 100 előadóművész kap több mint egymillió forintos jogdíjat. Teljes cikk