Megjelent: 9 éve

Nincs egyenes arányban a jó anyagi helyzet az elégedettséggel

Azok, akik nem nagyon törődnek a megtakarításokkal, a továbbtanulással, vagy egyszerűen csak a megélhetéssel, sokkal boldogabbak. Az elégedettség nem szükségszerűen növekszik együtt az anyagi helyzet javulásával - állapították meg kutatók.

A modern amerikai nő lelkiállapotát tanulmányozó Princeton Egyetem pszichológusai erős összefüggést vélnek felfedezni az anyagi helyzet feletti aggodalom és aközött, hogy mennyire elégedettek az életükkel. Azok a nők, akik túlságosan sokat gondolkodnak anyagi problémáikon, kevésbé boldogak az életükkel. Ráadásul a várakozásokkal ellentétben a legtöbb aggodalmaskodónak igencsak van mit a tejbe aprítania, ami arra utal, hogy a lelki békéhez kevés az, ha dagad a pénztárcánk - állítja Talya Miron-Shatz a Woodrow Wilson Köz-és Nemzetközi Kapcsolatok Iskolájának kutató munkatársa. Ellentmondásos módon azok, akik nem nagyon törődnek a megtakarításokkal, a továbbtanulással, vagy egyszerűen csak a megélhetéssel, sokkal boldogabbak.

A tanulmány a Judgment and Decision Making folyóiratban jelent meg. Miron-Shatz reméli, hogy az eredmények befolyásolják majd a törvényhozást, különösen azokat, melyekre Obama elnök és a kongresszus tesz javaslatot a válságból való kilábalás érdekében. Munkája felhívhatná a figyelmet a pénzügyi "biztonsági háló" megalkotására, mely közvetlenül növelné a bevételeket.

Miron-Shatz két különböző tanulmányt végzett el közel 1 000 különféle életkori és jövedelmi csoportba tartozó nő bevonásával, hogy megértse, a jövedelem és az anyagi biztonság feletti aggodalom miként befolyásolja az elégedettség érzését. Az egyik tanulmányból kiderült, hogy az anyagi biztonság ugyanolyan fontossággal bír, mint a rendelkezésre álló pénz mennyisége. A második tanulmány résztvevőit arra kérte, hogy a jövőt nyitott végűnek képzeljék el. Azok, akik ennek során hangot adtak aggodalmuknak (nyugdíj, tandíj, megélhetés, stb.), kevésbé voltak elégedettek az életükkel, mint azok, akiket ezek a gondolatok nem foglalkoztattak. Az egyik résztvevőben a jövő kapcsán az alábbi kérdés fogalmazódott meg: "Boldog és anyagilag stabil leszek-e?" Miron-Shatz elmondása szerint a stabilitás elengedhetetlen. "Ez nem kapzsiság, hanem szeretnénk tudni, hogy ami a miénk, azt nem vehetik el tőlünk." A jólét körüli vitába bele kell vonni az anyagi biztonság érzését, mivel "világosan látható, hogy hiányzik a gazdaságtan témaköréből" - írta bevezetőjében.

A pszichológusok már régóta szeretnék megérteni a pénz és boldogság közötti összefüggést. Bár a "pénz nem boldogít" szólás közismert, tanulmányok kimutatták, hogy a jólét szerepet játszhat a jó közérzet fokozásában. Bár magát a jólét fogalmát elég szegényesen írják körül. A kapcsolat bonyolultságát csak fokozza az, amit a Priceton Nobel-díjas pszichológus emeritus professzor Daniel Kahneman az "elégedettségi taposómalom"-nak hív. Az emberi boldogság terén végzett úttörő jellegű munkáiban Kahneman azt találta, hogy az elégedettség nem szükségszerűen növekszik együtt az anyagi helyzet javulásával.

betegszoba.hu/eletforma.hu
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter