Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Nívódíjat kapott hat szakképző intézmény

Nívódíjat kapott hat szakképző intézmény, mert a helyi munkaerőpiaci igények figyelembevételével szervezte képzéseit, a címmel együtt csaknem 91 millió forintos többletforrást is elnyertek a Munkaerőpiaci Alapból - tájékoztatott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

A tavasszal kiírt pályázat alapján június 15-ig adhatták be pályamunkáikat a szakképző intézmények. A díjazásra az elismerés első évében 164 millió forintot javasolt a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács, azaz a Munkaerőpiaci Alap képzési alaprész decentralizált pénzügyi keretének három százalékát. A díjazási keretet a későbbiekben a pályázat sikeressége alapján kívánják a decentralizált keret öt százalékáig emelni.

Az indulási év miatt még nem ismert eléggé ez a lehetőség, ezért nem volt elegendő pályázó. Az eredeti tervek szerint régiónként legfeljebb öt nívódíjat akartak kiadni, de nem volt ennyi pályázó régiónként. Ezért országosan összesen 6 díjat adtak ki, és a keretet sem használták fel. A díjazottakat annak alapján választották ki, hogy a végzős tanulók milyen tanulmányi és elhelyezkedési eredményeket értek el.

A nívódíjhoz szükséges, hogy a beiskolázottak legalább 90 százaléka sikeres vizsgát tegyen, illetve a tanulmányok befejezését követő egy év után a tovább nem tanulók legalább 50 százaléka dolgozzon. Követelmény, hogy a továbbtanulók az elkezdett szakirányt folytassák, illetve akik dolgoznak, azokat a megszerzett szakképesítés szerinti munkakörben foglalkoztassák.

A nyertesek az évszám megjelölésével használhatják a nívódíjas szakképzés címet. A díjjal együtt elnyerhető összegnek el kell érnie tanulónként legalább az iskolai szakképzés, a szakmai gyakorlati képzés fajlagos összegének, a 112 ezer forintnak a 10 százalékát. Az összeg kiszámításakor a teljes tanulói létszám vehető figyelembe, felsőfokú szakképzésnél az adott képzés létszáma.

A támogatás felhasználható a pedagógusok, dolgozók jutalmazására, továbbképzésére, rendezvények, tanulmányutak szervezésére, különféle szakmai fejlesztésekre, könyvtárfejlesztésre. Beruházásra csak jóváhagyott terv alapján használható fel ez a támogatás.

Az idei nyertesek: a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Mezőgazdasági, Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium, az ÁFEOSZ Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium Kecskemétről, a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Középiskola és Kollégium, a szolnoki Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola, az egri Eszterházy Károly Főiskola, valamint a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Győrből.

A sikeres pályázók 8 millió és 27 millió forint közötti összegeket nyertek el.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bruttó 590 ezres fizetés kürtőskalácsosoknak Németországban

A Pénzcentrum arról ír, hogy Németországban magyar dolgozókat keresnek kürtőskalács sütésére, és közel bruttó 600 ezer forintos fizetést ígérnek. Teljes cikk

A képviselők fizetése jóval magasabb, mint a dolgozóké, és nem sokkal marad el az európai politikusok bérétől

Hazánkban nagyon elszakadt egymástól az átlagbér és a képviselők fizetése. 2018 szeptemberében, majd idén tavasszal is emelkedett a képviselők... Teljes cikk

Újraindul az újságírók képzése

Újra elindítja újságíróképzését a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Bálint György Újságíró Akadémiája - írják közleményükben. Teljes cikk