Megjelent: 10 éve

Növelnék a honvédség létszámát

Általános vitára bocsátotta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága hétfői ülésén azt a határozati javaslatot, amely 600 fővel bővítené a honvédség létszámát. Elfogadták az önkéntes tartalékos rendszer kialakításának felgyorsítását is.

A bizottság előtt Simicskó István honvédelmi államtitkár elmondta: az eddigi - a honvédség létszámát tartalmazó - határozat úgy módosul, hogy a katonai felsőoktatásban részt vevő hallgatók részére létrehoznának egy zászlóaljat (Ludovika zászlóalj), amely összesen 600 fős bővítést jelentene.
A javaslatot végül a Fidesz és a KDNP, illetve a Jobbik képviselői támogatták, az MSZP képviselői nemmel szavaztak, az LMP képviselője pedig tartózkodott. Így a bizottság 15 igen, 3 nem és 1 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta a határozati javaslatot.

A bizottság elé került az a törvényjavaslat is, amelyben a honvédelmi tárca egy évvel előrébb hozná a tartalékos rendszer kialakításának kezdetét. Így 2012 január helyett 2011 január 1-e szerepel a javaslatban.

A módosításban felépítették és egyértelműsítették a tartalékos rendszer elemeit - hangsúlyozta az államtitkár. Ezek szerint a rendszernek két fő komponens van, amelyeken belül még két-két elemet tartalmaz. Az első lépés a védelmi tartalék kialakítása lesz, amelybe beletartoznának például azok az önkéntes tartalékosok, akik a honvédségi objektumok őriznék, illetve a műveleti tartalékosok, akik főleg leszerelt katonák, vagyis már kiképzett, gyakorlott emberek. Háború, vagy egyéb fenyegetés esetén például ezeket hívnák be első körben, míg a potenciális hadköteleseket csak az utolsóban - fűzte hozzá. A rendszerbe a tervek szerint 8000 főnyi önkéntes tartalékos tartozna - fűzte hozzá.

Simicskó István szerint az első lépcső kialakításához egy év és 75 millió forint elegendő lenne. Iváncsik Imre, a bizottság MSZP-s alelnöke az ülésen azt hangoztatta, hogy egyetértenek a tartalékos rendszer kialakításának felgyorsításával, de azt nem tudják támogatni, hogy a kormány abból kiindulva, hogy teljesítse az ígéreteit, beöltözteti egyenruhába az eddig is őrzés-védéssel megbízott embereket. Illetve azzal sem értenek egyet, hogy a köztársasági őrezred helyett a jövőben a honvédség katonái őrizzék fegyveresen a nemzeti ereklyéket.

Simicskó István erre azt válaszolta: logikus, hogy szerződést kössenek azokkal az eddigi őrző-védőkkel, akik önkéntes alapon belépnének a rendszerbe, miért zárnák ki azokat, akik ma is a katonák mellett szolgálnak - tette fel a kérdést az államtitkár.
Az ereklyék őrzésével kapcsolatban pedig azt mondta, hogy nem azért jönnek be a katonák például a Parlamentbe, hogy fegyverükkel bárkiben kárt tegyenek, a külső védés továbbra is a köztársasági őrezred dolga maradna - tette hozzá. Mint kijelentette: nem a "katonai puccs" a cél, hanem a méltó őrzés.
A javaslatokat végül 15 igen (Fidesz-KDNP és a Jobbik) és 4 nem (MSZP és LMP) szavazat mellett az általános vitára alkalmasnak találta a bizottság.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A kormányzat szerint rémhír, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és az éttermeknek

A Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolja az MSZÉSZ körlevelében található értesüléseket. Teljes cikk

Utcára hívják a dolgozókat, ha februártól nem oldják fel a korlátozásokat

"Tegyünk közösen azért, hogy legyen jövőnk és munkánk" - áll az esemény leírásában. Teljes cikk

Levélben tájékoztatták a magyar szállodásokat és éttermeseket, hogy pünkösdig ne számítsanak nyitásra

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint sem Európa többi országában, sem itthon nem lehet még kinyitni a szállodákat és éttermeket. Teljes cikk