Nyugdíj és oktatási reform nélkül nem jutunk előbbre"/>
Megjelent: 11 éve

Nyugdíj és oktatási reform nélkül nem jutunk előbbre

Komplex nyugdíj- és oktatási reform magyarországi szükségességét hangoztatta kedden Brüsszelben Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, a Reformszövetség egyik alapítója.

Az elnök az MKIK brüsszeli képviseletén tartott előadást "a kis- és középvállalkozói szektor kihívásairól a válságos időszakban". Ezzel kapcsolatban az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a nemzetközi gazdasági válságra korábban kellett volna reagálni, Magyarország késve hozta meg lépéseit.

Utalt arra, hogy a válság miatt a bankok hitelezési hajlandósága visszaesett, miközben például a vállalkozásokat segítő Széchenyi-kártya iránti igény 30 százalékkal nőtt. A mikrohitelek kihelyezése megtorpant, ráadásul a piac is összeszűkült - sorolta a vállalkozások problémáit.

Parragh László úgy ítélte meg, hogy az uniós pénzek felhasználása kapcsán a programokban végrehajtott változtatások is késésben vannak. A cégek emiatt sok esetben nem mernek beruházni. Elkerülhetetlen, hogy az ország változtasson a folyamatokon - hangoztatta. Hozzátette, hogy erre hozták létre a Reformszövetséget is.

Ha apró lépésekkel toldozgatjuk a "haza lyukas bocskorát", nem kell csodálkozni azon, hogy nincs elég eredménye - fogalmazott az elnök a nyilatkozatban. A Reformszövetséget novemberben hozták létre az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint az MTA volt vezetői és jelenlegi elnöke. A szövetség február végén mutatta be programját, amely a középtávú gazdaságpolitikára, a reálszféra versenyképességének javítására, az adó- és járulékrendszer átalakítására tartalmaz javaslatokat.

Parragh László egyetértett a kormánynak azzal a törekvésével, hogy csökkenteni kell a kiadásokat, és át kell alakítani a gazdaság körüli struktúrákat. Hozzátette azonban, hogy határozottabb, nagyobb mértékű átalakításokat képzelnek el a kormánynál. Világos prioritások kellenének, és azok mentén kellene a támogatásokat biztosítani - emelte ki az MKIK elnöke.

Parragh László előzőleg Brüsszelben előadást tartott a Kárpát-medence fejlesztéséről az Európai Parlamentben rendezett nemzetközi konferencián is. Ezen kitért az MKIK nemzetközi kapcsolatrendszerére, illetve a szomszédos államok szervezeteivel folytatott együttműködésére. Kiemelte, hogy szomszédos országokban vegyes kamarai rendszereket építenek, amely - fogalmazása szerint - ernyőként védi a magyar vállalkozásokat.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk