Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

OÉT: a szakszervezetek péntekig döntenek a munkáltatói bérjavaslatról

images

A kormányzati oldal kinyilvánította: ez a munkáltatói javaslat számára elfogadható. A szakszervezetek korábban 10 százalékra tettek javaslatot, ezt hétfőn 9 százalékra mérsékelték. Arra hivatkoztak, hogy legalább átlagban 2,5 százalékos reálbér javulást kívánnak elérni.

Dávid Ferenc, a munkáltatói oldal szóvivője, illetve Herczog László a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára arra figyelmeztette a szakszervezeteket, hogy 4,8-5,0 százalékos inflációval számolva a 2,5 százalékos reálbér javuláshoz elegendő a 7,4-7,5 százalékos bruttó keresetemelés.

A munkáltatói oldal a 4,5-6,0 százalékos ajánlathoz feltételként szabta, hogy a mezőgazdaságban és a kereskedelemben ágazati megállapodás jöjjön létre az országosnál alacsonyabb szakképzettek bérminimumáról. Mint Dávid Ferenc elmondta ezek az ágazati megállapodások valószínűleg megköthetők.

Az ágazati egyezségek lényege az lenne, hogy jövő év január 1-jétől ne kelljen e két szakterületen 75.300 forintról 86.300 forintra emelni a szakképzettek bérminimumát csak 80 ezer forintra. Ezekben az ágazatokban csak a második félévtől emelnék 86.300 forintra a szakképzettek bérminimumát.

A szakképzettek bérminimumának emeléséről 2005-ben egyezett meg az OÉT. Az akkori egyezségben szerepel az is, hogy ágazati szinten lefelé is el lehet térni az országosan kötelező mértéktől. Ezt az országosan kötelező mértéket - a 2005-ös egyezség szerint - 2006-ban a második félévtől kellett alkalmazni. Ez akkor annyit jelentett, hogy a 62.500 forintos minimálbérnél 1,05-ször, illetve 1,1-szer többet kellett fizetni azokban a munkakörökben, amelyekhez középiskolai végzettség és/vagy szakképzettség szükséges. A két szorzószám alkalmazása attól függ, hogy a dolgozó rendelkezik-e kétéves gyakorlattal.

A 2005-ös megállapodás szerint 2007-ben már ezek a szorzók 1,1, illetve 1,15-szörös mértéket jelentettek, illetve a jövő évben 1,2, illetve 1,25-szörös mértéket. A minimálbér pedig 2007-ben 65.500 forint, 2008-ban pedig 69 ezer forint.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk