Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

OÉT: nincs megegyezés a szabadságokról

Nem sikerült kompromisszumot kötni az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén a munkavállalói és munkaadói érdekképviseleteknek a szabadság kiadásáról, a kormányzati oldal ennek ellenére vállalta, hogy a szociális partnerek néhány javaslatát képviseli az országgyűlési vitában.

Így a szabadságokra vonatkozó törvényjavaslat jelenleg tartó parlamenti vitájában a kormányzat támogat majd egy olyan kapcsolódó módosító indítványt, amely szerint átmeneti, idei szabályként a múlt évben ki nem adott szabadságokat szeptember végéig lehetne kiadni. A beterjesztett törvényjavaslatban június vége szerepel erre a határidőre, ezt terjesztenék ki munkaadói kérésre.

Ezt a munkaadói kérést még a szakszervezetek is elfogadták volna, de azt már nem, hogy az idei átmeneti szabályokon kívül általánosan is emeljék a következő év március végéig szóló átviteli határidőt.

Az Országgyűlésnek beterjesztett kormányzati törvényjavaslatban az szerepel, hogy a szabadság negyede bizonyos esetekben a következő év március végéig vihető át. A munkaadói oldal ezt a határidőt szerette volna módosítani legalább május végéig. Mivel a szakszervezetek ezt elutasították, a munkaadói oldal se volt hajlandó támogatni azt a szakszervezeti kérést, hogy a munkavállalóknak legyen lehetőségük az éves szabadságuk negyed részéből a 15 napos előzetes bejelentés nélkül azonnal igénybe venni 3 napot szükség esetén.

A kormányzati oldal felhívta a szakszervezetek figyelmét arra, hogy a Munka törvénykönyve jelenleg is lehetőséget ad rendkívüli esetben a fizetés nélküli szabadságra. A szakszervezetek viszont fontosnak tartották a 3 napnyi előzetes bejelentés nélküli szabadság igénybevételét is. A kormányzati oldal végül vállalta, hogy a munkaadói oldal elutasítása ellenére ezt képviseli az országgyűlési vitában.

Ugyancsak kész volt a kormányzati oldal arra, hogy a szakszervezetek kérésének megfelelően tovább erősítse a szabadság tárgyévben való kiadásának kötelezettségét. Ezért vállalta, hogy bekerül a szövegbe egy olyan pontosítás, amely szerint, ha a kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy a működési kört közvetlenül és jelentősen befolyásoló tényezők ellenére kiadható a szabadság egésze az adott évben, akkor ki kell adni.

A kormányzati oldal ugyancsak vállalta annak a szakszervezeti igénynek a teljesítését a szabadság el nem évülésének kérdésével. Azaz annak kimondásával, hogy a munkaviszony alatt a szabadság nem évül el. Nem tudta viszont elfogadni a kormányzati oldal azt a szakszervezeti igényt, hogy a kivételesen fontos gazdasági érdekre hivatkozás a szabadság egy negyed részének átvitelekor maradjon ki a törvénymódosításból. A szakszervezetek szerint az erre való hivatkozás a törvényjavaslatban a pontosítások ellenére lehetőséget ad a munkáltatóknak arra, hogy indokolatlanul is átvigyék a szabadság egynegyed részét a következő évre.

A Liga Szakszervezetek képviselője bejelentette azt is, hogyha ezt így fogadja el az országgyűlés, akkor a köztársasági elnökhöz fordulnak. A kormányzati oldal szerint a pontos körülírás miatt mindez nem ad lehetőséget a szabadság indokolatlan átvitelére.

A szakszervezetek eleve elutasították továbbá az országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat azon megfogalmazását, hogy kollektív szerződések esetén június végéig lehet átvinni a szabadság egynegyed részét. Álláspontjuk szerint a kollektív szerződés erről ne rendelkezzen. A kormányzati oldal ezt az indokot nem tartotta megalapozottnak, szerinte a kollektív szerződést úgyis csak akkor kötik meg a szakszervezetek, ha az elfogadható számukra.

A kormányzati oldal több munkáltatói igényt se tartott teljesíthetőnek. Így főként azt nem, hogy a szabadságot pénzben is ki lehessen fizetni. Nem tartotta indokoltnak azt sem, hogy alapesetben május végéig kollektív szerződés esetén szeptember végéig lehessen átvinni a szabadság egynegyedét a következő évre. Nem került be a kormányzat által az országgyűlés felé képviselt módosítási javaslatok közé az a munkáltatói igény sem, hogy a munkavállalók saját kérésére legyen összegyűjthető és a következő év március végét követő időszakra is átvihető a szabadság egynegyedénél több rész.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre több bírósági alkalmazott hagyja el a pályát, alig nő a fizetésük

Sok bírósági alkalmazottnak évek óta nem nőtt a bére, és az elavult informatikai háttér is nehezíti a munkájukat. Teljes cikk

Nem lesz népszavazás a nyugdíjemelésről

Az Nemzeti Választási Bizottság a nyugdíjas parlament által benyújtott négy kérdés közül egyiket sem hitelesítette. Teljes cikk

Hiányszakmákban szereztek képesítést szakdolgozók a salgótarjáni megyei kórházban

Európai uniós támogatásból csökkentették a hiányszakmák számát a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban. Teljes cikk