Megjelent: 12 éve

Ombudsman: törvényellenes a közmunkához kötött segély

A távirati iroda információja szerint a hétfőre elkészült mintegy harminc oldalas jelentés megállapítja: jogtalan a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzatának kezdeményezése, miszerint a segélyek, szociális támogatások juttatását feltételhez köti, amit több más település is átvett. A jelentés a rendelet mögötti társadalmi problémát is feltérképezi, és válaszokat ad a megoldási lehetőségekre.

A vizsgálat kitér a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás tizennyolc települése polgármesterének kezdeményezésére is, amelyben a családtámogatási rendszer átgondolását szorgalmazzák az Országgyűlésnél és a kormánynál. A vizsgálati eredményekről Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa számol majd be.

Szepessy Zsolt, Monok független polgármestere az MTI kérdésre azt mondta: sérelmesnek tartja, és erősen megkérdőjelezi a jelentés objektivitását az, hogy Monok önkormányzatától az ombudsman még nem kapta meg a szükséges vizsgálati anyagot. A polgármester úgy fogalmazott: az ombudsman húsz kérdést tett fel a monoki kezdeményezéssel és a monoki helyzettel kapcsolatban, erre adtak választ, de ezt még nem küldték el. A kérdések és válaszok mellett egy nyolcoldalas kísérő levelet is csatoltak.

Hozzátette: az ombudsman álláspontja semmire nem kötelezi az önkormányzatot. A monoki kezdeményezés, amelyhez több település is csatlakozott, illetve jelezte ebbéli szándékát, megmutatta, hogy túlhaladta az idő a mai segélyezési rendszert.
A monoki példára figyelt fel az egész ország, és a döntéshozóknak is figyelembe kellene venniük ezt a jelzést - jegyezte meg.

Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke az MTI-nek azt mondta: ezen a héten készül el a helyzetjelentés, amelyben megfogalmazzák a Monokon szerzett tapasztalatokat. Úgy fogalmazott, hogy a település döntése - amely szerint közmunkához kötik a szociális segélyeket - törvénytelen állapot, ám természetesen ezt a rendszert "kellene kategorizálni".

Kifejtette: nem szeretné, ha ebből roma kérdés generálódna, hiszen a szociális juttatások rendszere a magyar állampolgárokat is ugyanúgy érinti. Monokon egyébként a romák jól állnak ehhez a kérdéshez, dolgozni akarnak, megfelelő és tisztességes munkáért tisztességes bért szeretnének. Ezt kellene a döntéshozóknak szorgalmazniuk - mutatott rá a szervezet elnöke. Hozzátette: munkahelyeket kellene teremteni, és nem hangzatos szavakat zengeni a szociális segélyezésről.

MTI/Hírszerző
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter