Megjelent: 16 éve

Ombudsman: törvényellenes a közmunkához kötött segély

Törvényellenes a monoki és a hozzá csatlakozott más települési önkormányzatok azon döntése, hogy a segélyek kifizetését közmunkához kötik - állapította meg a kisebbségi ombudsman vizsgálata. A polgármester közölte: az ombudsman álláspontja semmire nem kötelezi az önkormányzatot.

A távirati iroda információja szerint a hétfőre elkészült mintegy harminc oldalas jelentés megállapítja: jogtalan a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzatának kezdeményezése, miszerint a segélyek, szociális támogatások juttatását feltételhez köti, amit több más település is átvett. A jelentés a rendelet mögötti társadalmi problémát is feltérképezi, és válaszokat ad a megoldási lehetőségekre.

A vizsgálat kitér a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás tizennyolc települése polgármesterének kezdeményezésére is, amelyben a családtámogatási rendszer átgondolását szorgalmazzák az Országgyűlésnél és a kormánynál. A vizsgálati eredményekről Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa számol majd be.

Szepessy Zsolt, Monok független polgármestere az MTI kérdésre azt mondta: sérelmesnek tartja, és erősen megkérdőjelezi a jelentés objektivitását az, hogy Monok önkormányzatától az ombudsman még nem kapta meg a szükséges vizsgálati anyagot. A polgármester úgy fogalmazott: az ombudsman húsz kérdést tett fel a monoki kezdeményezéssel és a monoki helyzettel kapcsolatban, erre adtak választ, de ezt még nem küldték el. A kérdések és válaszok mellett egy nyolcoldalas kísérő levelet is csatoltak.

Hozzátette: az ombudsman álláspontja semmire nem kötelezi az önkormányzatot. A monoki kezdeményezés, amelyhez több település is csatlakozott, illetve jelezte ebbéli szándékát, megmutatta, hogy túlhaladta az idő a mai segélyezési rendszert.
A monoki példára figyelt fel az egész ország, és a döntéshozóknak is figyelembe kellene venniük ezt a jelzést - jegyezte meg.

Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke az MTI-nek azt mondta: ezen a héten készül el a helyzetjelentés, amelyben megfogalmazzák a Monokon szerzett tapasztalatokat. Úgy fogalmazott, hogy a település döntése - amely szerint közmunkához kötik a szociális segélyeket - törvénytelen állapot, ám természetesen ezt a rendszert "kellene kategorizálni".

Kifejtette: nem szeretné, ha ebből roma kérdés generálódna, hiszen a szociális juttatások rendszere a magyar állampolgárokat is ugyanúgy érinti. Monokon egyébként a romák jól állnak ehhez a kérdéshez, dolgozni akarnak, megfelelő és tisztességes munkáért tisztességes bért szeretnének. Ezt kellene a döntéshozóknak szorgalmazniuk - mutatott rá a szervezet elnöke. Hozzátette: munkahelyeket kellene teremteni, és nem hangzatos szavakat zengeni a szociális segélyezésről.

MTI/Hírszerző
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Átlagosan 4,5 millió forintot keres egy NB I-es focista

Egy év alatt 6.3 százalékkal emelkedett a labdarúgók bérköltsége. Teljes cikk

Tovább csökken a foglalkoztatottak száma, 222 ezren voltak munka nélkül januárban

A munkanélküliek 43 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje keresett állást. Teljes cikk

Czomba Sándor: a cél az aktivitás növelése

A kormány szeretné elérni, hogy a 15-64 éves korosztály aktivitási rátája a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen. Teljes cikk