kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Önéletrajz Word formátumban

Milyen formátumban készítsd el az önéletrajzodat? Mire figyelj, amikor összeállítod? Gyakori kérdések és válaszok.

images

Önéletrajzi sablonjainkat pozíciókra lebontva mintákkal itt találod.

1. .doc (Word) vagy .pdf formátumban írjam meg?
A válasz: igazából mindegy, nem ez fog dönteni. Feltétlenül .doc-ban írd meg, elmenteni pedig .doc-ban és .pdf-ben is tudod. Ha .pdf formátumban küldöd el, annak profibb lesz a hatása, beállításoktól függetlenül mindig ugyanúgy jelenik meg a másik félnél. A .doc előnye, hogy könnyebben kezelhető, sokszor kisebb méretű.

2. Milyen adatokat adjak meg?
A személyes adatok blokkba elég a név, a telefonszám és az email cím. A lakcím lényegtelen, ha megoldod, hogy az adott városban dolgozz. Nem kell nyilatkozni a családi állapotról, az életkorról és a gyerekek számáról sem.

3. Kell-e fotó?
Ha kérik az álláshirdetésben, akkor feltétlenül illesszél be egy jó minőségűt. Érdemes profi fotóssal üzleties képet készíttetni, se szelfit, se igazolványképet, se a privát életben készített fotót (például nyaraláskor, családi ünnepen) ne küldj magadról. Ügyelj arra is, hogy ne legyen túl nagy méretű a kép, 100 kb-nál ne legyen nagyobb.

4. Mennyi CV-m legyen?
Feltétlenül legyen egy általános önéletrajz, amit állásportálok vagy cégek önéletrajzi adatbázisaiba tölthetsz fel. Ha adott pozícióra pályázol, akkor a hirdetésben megfogalmazott elvárások alapján módosíts, finomíts rajta: valamit emelj ki jobban, másról kevesebbet írjál vagy ha régebben történt és nem releváns, akkor el is hagyhatod.

5. Milyen rovatokból áll?
Általában a következő blokkokból épül fel: Személyes adatok, Szakmai tapasztalat, Iskolai tanulmányok, Nyelvtudás, Számítástechnikai készségek, Hobbi. Amit még bele lehet venni: Szövetség tagság / Közösségi munka, Tréningek/Tanfolyamok, Szakmai kitüntetések, díjak. Pályakezdőknél kezdődhet a CV a Karriercél rovattal, amiben leírod, hogy milyen területen szeretnél elhelyezkedni, milyen szakmai céljaid vannak. Ez egy kis motivációs levél szerepét is betöltheti.

6. Melyek a leggyakoribb hibák, amelyek a CV-kben előfordulnak?
A munkatapasztalat leírásánál csak a cég neve, az időtartam és a pozíció szerepel. Kellenek bele a konkrét feladatok (3-5 pontban) és az elért eredmények is.
Nem könnyű megtalálni az ideális arányt. Sokan a legfontosabb pontról, a releváns munkatapasztalatról írnak keveset, míg a munka szempontjából kevésbé lényeges pontokról sokat.

7. Mennyit írjak az iskolai tanulmányaimról?
A legmagasabb iskolai végzettségről írj. Tehát egyetem és főiskola esetén a középiskola és az általános iskola elhagyható. A középiskolát akkor érdemes megemlíteni, ha valamiben speciális volt, ami kapcsolódik a mostani karriercélokhoz (például informatikai, kereskedelmi, idegenforgalmi stb. szakközépiskola vagy kéttannyelvű gimnázium).

8. Hogyan mutassam be a nyelvtudásomat?
Háromféle mód is létezik. A magyar terminológiában és nyelvvizsgáztatásban az alap-, közép-, felsőfok osztás létezik. Az üzleti nyelvben társalgási és tárgyalási szintet különböztetnek meg (utóbbi a magasabb szint). Az EU pedi egy hatfokozatú skálát dolgozott ki, melyet Közös Európai Referenciakeretnek neveznek és A1-től C2-ig osztályozza a nyelvi kompetenciát. A B1 felel meg a magyar alapfoknak, a B2 a középfoknak, a C1 a felsőfoknak (az A1, A2 alapfok alatti, a C2 az anyanyelvivel szinte azonos tudás).

9. Mit írjak a hobbimról?
Ami valóban a hobbid. Nincs annál kínosabb, ha kiderül, hogy csak divatból írtad oda a golfot, és beszélni nem tudsz róla. Legyél konkrét. Utazás, futás vagy olvasás helyett megadhatsz kedvelt úticélokat, futóversenyeket, melyen részt vettél, kedvenc könyveket.

10. Kell-e szkennelt aláírás a végére?
Ez rövid válasz lesz: nem és dátum sem.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek