Megjelent: 9 hónapja

Önéletrajz Word formátumban

Milyen formátumban készítsd el az önéletrajzodat? Mire figyelj, amikor összeállítod? Gyakori kérdések és válaszok.

images

Önéletrajzi sablonjainkat pozíciókra lebontva mintákkal itt találod.

1. .doc (Word) vagy .pdf formátumban írjam meg?
A válasz: igazából mindegy, nem ez fog dönteni. Feltétlenül .doc-ban írd meg, elmenteni pedig .doc-ban és .pdf-ben is tudod. Ha .pdf formátumban küldöd el, annak profibb lesz a hatása, beállításoktól függetlenül mindig ugyanúgy jelenik meg a másik félnél. A .doc előnye, hogy könnyebben kezelhető, sokszor kisebb méretű.

2. Milyen adatokat adjak meg?
A személyes adatok blokkba elég a név, a telefonszám és az email cím. A lakcím lényegtelen, ha megoldod, hogy az adott városban dolgozz. Nem kell nyilatkozni a családi állapotról, az életkorról és a gyerekek számáról sem.

3. Kell-e fotó?
Ha kérik az álláshirdetésben, akkor feltétlenül illesszél be egy jó minőségűt. Érdemes profi fotóssal üzleties képet készíttetni, se szelfit, se igazolványképet, se a privát életben készített fotót (például nyaraláskor, családi ünnepen) ne küldj magadról. Ügyelj arra is, hogy ne legyen túl nagy méretű a kép, 100 kb-nál ne legyen nagyobb.

4. Mennyi CV-m legyen?
Feltétlenül legyen egy általános önéletrajz, amit állásportálok vagy cégek önéletrajzi adatbázisaiba tölthetsz fel. Ha adott pozícióra pályázol, akkor a hirdetésben megfogalmazott elvárások alapján módosíts, finomíts rajta: valamit emelj ki jobban, másról kevesebbet írjál vagy ha régebben történt és nem releváns, akkor el is hagyhatod.

5. Milyen rovatokból áll?
Általában a következő blokkokból épül fel: Személyes adatok, Szakmai tapasztalat, Iskolai tanulmányok, Nyelvtudás, Számítástechnikai készségek, Hobbi. Amit még bele lehet venni: Szövetség tagság / Közösségi munka, Tréningek/Tanfolyamok, Szakmai kitüntetések, díjak. Pályakezdőknél kezdődhet a CV a Karriercél rovattal, amiben leírod, hogy milyen területen szeretnél elhelyezkedni, milyen szakmai céljaid vannak. Ez egy kis motivációs levél szerepét is betöltheti.

6. Melyek a leggyakoribb hibák, amelyek a CV-kben előfordulnak?
A munkatapasztalat leírásánál csak a cég neve, az időtartam és a pozíció szerepel. Kellenek bele a konkrét feladatok (3-5 pontban) és az elért eredmények is.
Nem könnyű megtalálni az ideális arányt. Sokan a legfontosabb pontról, a releváns munkatapasztalatról írnak keveset, míg a munka szempontjából kevésbé lényeges pontokról sokat.

7. Mennyit írjak az iskolai tanulmányaimról?
A legmagasabb iskolai végzettségről írj. Tehát egyetem és főiskola esetén a középiskola és az általános iskola elhagyható. A középiskolát akkor érdemes megemlíteni, ha valamiben speciális volt, ami kapcsolódik a mostani karriercélokhoz (például informatikai, kereskedelmi, idegenforgalmi stb. szakközépiskola vagy kéttannyelvű gimnázium).

8. Hogyan mutassam be a nyelvtudásomat?
Háromféle mód is létezik. A magyar terminológiában és nyelvvizsgáztatásban az alap-, közép-, felsőfok osztás létezik. Az üzleti nyelvben társalgási és tárgyalási szintet különböztetnek meg (utóbbi a magasabb szint). Az EU pedi egy hatfokozatú skálát dolgozott ki, melyet Közös Európai Referenciakeretnek neveznek és A1-től C2-ig osztályozza a nyelvi kompetenciát. A B1 felel meg a magyar alapfoknak, a B2 a középfoknak, a C1 a felsőfoknak (az A1, A2 alapfok alatti, a C2 az anyanyelvivel szinte azonos tudás).

9. Mit írjak a hobbimról?
Ami valóban a hobbid. Nincs annál kínosabb, ha kiderül, hogy csak divatból írtad oda a golfot, és beszélni nem tudsz róla. Legyél konkrét. Utazás, futás vagy olvasás helyett megadhatsz kedvelt úticélokat, futóversenyeket, melyen részt vettél, kedvenc könyveket.

10. Kell-e szkennelt aláírás a végére?
Ez rövid válasz lesz: nem és dátum sem.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter