Óriási csalódás lesz a nyugdíj 2 millió magyarnak"/>
Megjelent: 12 éve

Óriási csalódás lesz a nyugdíj 2 millió magyarnak

Öregségi nyugdíj az idén átlagban 86 ezer forint, amely a szakértők szerint jóval magasabb, mint a környező országokban. Emellett mintegy 800 ezer rokkantnyugdíjas is van Magyarországon, miközben mind a foglalkoztatottak, mind az adó- és járulékfizetők száma alacsony.

Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) központi elektronikus rendszerében szereplő mintegy 6 millió magyar állampolgárból csaknem 1,3 millióra tehető azoknak a száma, akik egyáltalán nem lesznek jogosultak öregségi nyugdíjra, mivel nem dolgoztak le, és már nem is tudnak annyi időt ledolgozni, amennyi szükséges lenne az ellátásra való jogosultsághoz. További mintegy 700 ezer ember pedig csak a minimálnyugdíjra lesz jogosult - derül ki egy friss szakmai anyagból.

Az ONYF rendszerének adatbázisában azok a magyar állampolgárok szerepelnek, akik 1997 és 2006 között legalább egy napra fizettek nyugdíjjárulékot. Érdekes megállapítása az adatbázis elemzésének, hogy mindössze 900 ezren vannak azok, akik az említett tízéves időszakban minden nap fizették a járulékot. További 1,2 millió ember számít rendszeres járulékfizetőnek, a többiek rendszertelenül fizették a közterhet. Nem szerepel az adatbázisban 300 ezer ember, akik azonban a demográfiai felmérések szerint léteznek, ők azok, akik soha még egyetlen fillért sem fizettek be a nyugdíjkasszába.

A probléma régóta ismert, de a köztudatba csak mostanában kezd bekerülni: az még csak hagyján, hogy a jelenlegi feltételekkel a nyugdíjrendszer nem fenntartható (korhatáremelés, indexálási változtatások kellenek előbb-utóbb), ennél van egy sokkal fenyegetőbb veszély is.

A nagyfokú inaktivitás és a széttöredezett életpályák miatt sok százezer olyan ember van, aki nem éri el a nyugdíjjogosultsághoz szükséges 20 éves szolgálati időt, illetve ha mégis, olyan kevés (legális) jövedelem után fizet járulékot, hogy az ebből számított nyugdíja elenyésző lesz.

Csökkenés, vagy befagyasztás?

Eközben a napi politikában is kulcsszerepet játszik a nyugdíjak ügye, hiszen a szavazók mintegy fele jórészt ebből él. Orbán Viktor nemrégiben a nyugdíjak befagyasztását helyezte kilátásba, amit rögtön élesen támadni kezdett az MSZP. Erre a Fideszeses politikusok azt az érvet hozták fel, hogy a reálértékét nem őrzi a juttatás, a jelenlegi emelés elmarad az infláció mögött.

Részben az ellenzéki felvetésre is reflektált a Pénzügyminisztérium egy múlt heti közleménye, mely szerint a kormány nem rejti el a költségvetési többletbevételt, hanem odaadja a nyugdíjasoknak, mivel nem tervezi a nyugdíjak befagyasztását. Így a magasabb bevételek jelentős része az évközi nyugdíjemelést finanszírozza. A nyugdíjak az év elején 5 százalékkal emelkedtek, és év közben további 1,1 százalékos rendkívüli nyugdíjemelés is volt. Ha a törvény szerint újabb kiegészítés válik szükségessé, annak is megvan a forrása - tartalmazza a tárca közleménye.

Adócsökkentésre nagyobb szükség volna

Miután a nyugdíjak komolyan terhelik a költségvetés kiadási oldalát, ezért a kérdés szorosan összefügg az adócsökkentés kérdésével. Szakértők szerint változatlan nyugdíjak mellett aligha lehet komolyabb adócsökkentést végrehajtani. Nagyon sokan javasolják a 13. havi nyugdíj eltörlését, hogy végre megnövekedjen a költségvetés mozgástere. Ha nem sikerül az átlagos magyar adóterhelésen mérsékelni, akkor az ország nagy versenyhátrányba kerülhet, ami miatt nőhet a lemaradásunk. Ez idővel oda vezethet, hogy még kevesebb lesz a GDP, ami óhatatlanul például a nyugdíjak erodálását idézheti elő. Vagyis a nyugdíjak megőrzéséhez mindenképp szükség van a jelenleginél gyorsabb gazdasági növekedésre.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter