Óriási csalódás lesz a nyugdíj 2 millió magyarnak"/>
Megjelent: 12 éve

Óriási csalódás lesz a nyugdíj 2 millió magyarnak

Öregségi nyugdíj az idén átlagban 86 ezer forint, amely a szakértők szerint jóval magasabb, mint a környező országokban. Emellett mintegy 800 ezer rokkantnyugdíjas is van Magyarországon, miközben mind a foglalkoztatottak, mind az adó- és járulékfizetők száma alacsony.

Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) központi elektronikus rendszerében szereplő mintegy 6 millió magyar állampolgárból csaknem 1,3 millióra tehető azoknak a száma, akik egyáltalán nem lesznek jogosultak öregségi nyugdíjra, mivel nem dolgoztak le, és már nem is tudnak annyi időt ledolgozni, amennyi szükséges lenne az ellátásra való jogosultsághoz. További mintegy 700 ezer ember pedig csak a minimálnyugdíjra lesz jogosult - derül ki egy friss szakmai anyagból.

Az ONYF rendszerének adatbázisában azok a magyar állampolgárok szerepelnek, akik 1997 és 2006 között legalább egy napra fizettek nyugdíjjárulékot. Érdekes megállapítása az adatbázis elemzésének, hogy mindössze 900 ezren vannak azok, akik az említett tízéves időszakban minden nap fizették a járulékot. További 1,2 millió ember számít rendszeres járulékfizetőnek, a többiek rendszertelenül fizették a közterhet. Nem szerepel az adatbázisban 300 ezer ember, akik azonban a demográfiai felmérések szerint léteznek, ők azok, akik soha még egyetlen fillért sem fizettek be a nyugdíjkasszába.

A probléma régóta ismert, de a köztudatba csak mostanában kezd bekerülni: az még csak hagyján, hogy a jelenlegi feltételekkel a nyugdíjrendszer nem fenntartható (korhatáremelés, indexálási változtatások kellenek előbb-utóbb), ennél van egy sokkal fenyegetőbb veszély is.

A nagyfokú inaktivitás és a széttöredezett életpályák miatt sok százezer olyan ember van, aki nem éri el a nyugdíjjogosultsághoz szükséges 20 éves szolgálati időt, illetve ha mégis, olyan kevés (legális) jövedelem után fizet járulékot, hogy az ebből számított nyugdíja elenyésző lesz.

Csökkenés, vagy befagyasztás?

Eközben a napi politikában is kulcsszerepet játszik a nyugdíjak ügye, hiszen a szavazók mintegy fele jórészt ebből él. Orbán Viktor nemrégiben a nyugdíjak befagyasztását helyezte kilátásba, amit rögtön élesen támadni kezdett az MSZP. Erre a Fideszeses politikusok azt az érvet hozták fel, hogy a reálértékét nem őrzi a juttatás, a jelenlegi emelés elmarad az infláció mögött.

Részben az ellenzéki felvetésre is reflektált a Pénzügyminisztérium egy múlt heti közleménye, mely szerint a kormány nem rejti el a költségvetési többletbevételt, hanem odaadja a nyugdíjasoknak, mivel nem tervezi a nyugdíjak befagyasztását. Így a magasabb bevételek jelentős része az évközi nyugdíjemelést finanszírozza. A nyugdíjak az év elején 5 százalékkal emelkedtek, és év közben további 1,1 százalékos rendkívüli nyugdíjemelés is volt. Ha a törvény szerint újabb kiegészítés válik szükségessé, annak is megvan a forrása - tartalmazza a tárca közleménye.

Adócsökkentésre nagyobb szükség volna

Miután a nyugdíjak komolyan terhelik a költségvetés kiadási oldalát, ezért a kérdés szorosan összefügg az adócsökkentés kérdésével. Szakértők szerint változatlan nyugdíjak mellett aligha lehet komolyabb adócsökkentést végrehajtani. Nagyon sokan javasolják a 13. havi nyugdíj eltörlését, hogy végre megnövekedjen a költségvetés mozgástere. Ha nem sikerül az átlagos magyar adóterhelésen mérsékelni, akkor az ország nagy versenyhátrányba kerülhet, ami miatt nőhet a lemaradásunk. Ez idővel oda vezethet, hogy még kevesebb lesz a GDP, ami óhatatlanul például a nyugdíjak erodálását idézheti elő. Vagyis a nyugdíjak megőrzéséhez mindenképp szükség van a jelenleginél gyorsabb gazdasági növekedésre.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk