Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Összefogtak a munkavállalók a munkáltatókkal és a civilekkel

Együttműködési megállapodást írt alá a LIGA Szakszervezetek az Ipartestületek Országos Szövetségével (IPOSZ) és a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetségével kedden Budapesten.

Németh László, az IPOSZ elnöke elmondta: a megállapodás fő célja a munkabéke biztosítása, a kollektív jogok minél szélesebb érvényesítése, valamint a munkaadók és munkavállalók között felmerülő vitás kérdések szakmai egyeztetése.

Hangsúlyozta, az IPOSZ 40 ezer, főként mikro- és családi vállalkozást képvisel, ezért is törekszik együttműködésre a szakszervezetekkel, elsősorban a kollektív szerződések és a minimálbér ügyében. Megjegyezte, a jogsegélyszolgálatot nyújtó Jogpont hálózattal kapcsolatos munkában már eddig is jó volt együttműködésük.

Gaskó István, a LIGA elnöke kiemelte: azért szeretnének szabályozott formában együttműködni minél több munkáltatói szervezettel, mert a politika nem támogatja a társadalmi és érdekképviseleti szervezetek működését, és azok megítélése is romlott.

Elmondta: a társadalmi szervezetek megítélésén szeretnének fordítani, és Orbán Viktor miniszterelnökkel is megállapodtak abban, hogy a kormány átértékeli a civil szervezetek szerepét, valamint hogy a kormány kikéri a szakszervezetek véleményét. Ez mindenképp fordulatként értékelhető a kormány eddigi politikájában - vélekedett a LIGA elnöke.

Szólt arról is, hogy a LIGA mind a kilenc, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban részt vevő munkaadói érdekképviselettel tárgyal, közülük az IPOSZ a nyolcadik, amellyel aláírták a megállapodást. Az MTI kérdésére Gaskó István elmondta: reményei szerint hamarosan sikerül létrehozni az együttműködést a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével is.

Bényei Andrásné, a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: olyan stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek a szakszervezeti szövetséggel, amely egyedülálló az országban, mivel a szakszervezet és a civil szektor együttműködése régóta várat magára, eddig csak alkalmi együttműködés volt, hosszú távú nem. Hozzátette: a nonprofit szolgáltatók számára az uniós források tervezésénél, lehívásánál jelenthet kitörési pontot a megállapodás, mert a LIGÁ-val közösen tudnak érdeket érvényesíteni, programokat megvalósítani.

Gaskó István elmondta: a LIGA is komoly eredménynek tekinti, hogy megállapodhattak az ország egyik legnagyobb civil szervezetével. Kiemelte: a civil társadalommal való együttműködés egyre fontosabb, különösen akkor, amikor az állam egyre erősebb pozíciókat akar megszerezni magának. Ez az első megállapodásuk civil szervezettel, és remélik, hogy ezt továbbiak követik. A szakszervezeteknek sok érintkezési pontja van a civil társadalommal, például a munkaerő-közvetítés, a felnőttképzés vagy akár a munkavállalói jogokban való tanácsadás területén.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter